Dzikie rośliny, które zbierzesz w grudniu. Możesz je zjeść. Nie cała przyroda zasypia na zimę, szukaj tego w okolicy

Justyna Madan
Justyna Madan
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro. pixabay.com
Chociaż w grudniu większość przyrody zasypia, dni są krótkie i brakuje nam słońca, to nie wszystko zastyga. Prawda jest taka, że w tym miesiącu w czasie spaceru po okolicy również możemy znaleźć wspaniałe dzikie rośliny i wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Warto wcześniej sprawdzić, jak te jadalne chwasty wyglądają i czy można jeść je na surowo. Sprawdź, które rośliny zbierzesz w grudniu.

Spis treści

Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.

Zobacz: Tak wykorzystasz dzikie rośliny zebrane w grudniu

Jakie zioła i chwasty zbierzemy w grudniu?

– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.

Dzikie rośliny jadalne w grudniu:

  • Jarzębina – im piękniejsza i bardziej słoneczna pogoda, tym wcześniej dojrzewają owoce jarzębiny. Pierwsze można zebrać już w połowie września, chociaż niektórzy twierdzą, że lepiej poczekać z tym do października. Prawda jest jednak taka, że na wielu drzewach pozostaje dłużej, nawet do grudnia. Jedzą ją ptaki, jeść możemy i my.
  • Dzika róża – Owoce dzikiej róży zbiera się, gdy wciąż dojrzewają i są twarde. Można przygotować z nich wino, sok, syrop czy galaretkę. Mają dużą zawartość witaminy C. W grudniu wciąż można znaleźć ją na krzaczkach. Kiedyś często jadana na surowo, obecnie częściej się ją suszy.
  • Uszak bzowy – to grzyb, który wyglądem przypomina ucho. Rośnie na martwych pniach i gałęziach bzów czarnych. Ma brązowy, ciemny kolor, delikatny smak i ciekawą, lekko sprężystą teksturę.
  • Jałowiec – to pospolita roślina, lubi piaszczyste gleby, jałowe nieużytki i nasłonecznione miejsca. Najlepiej zbierać jałowiec po pierwszych przymrozkach, jest odporny na mrozy, ale nie bardzo lubi być przysypywany śniegiem, ponieważ ma giętkie i łatwo łamiące się gałązki.
  • Dzika marchew – jeśli baldachy dzikiej marchwi zmieniają kolor na żółto-brązowy jest to znak, że pora na zbiór. Szukamy jej na łąkach i nieużytkach. Aktualnie zbieramy nasiona. Zapach i smak dzikiej marchwi jest bardzo intensywny, mocno ziemisty i korzenny.
  • Liście jeżyn – chociaż może to być zaskakujące, to o tej porze roku, w niektórych miejscach wciąż można znaleźć liście dziko rosnących jeżyn; wykazują one działanie oczyszczające, silnie ściągające, tonizujące, moczopędne.
  • Tarnina – jest to dziki i bardzo wartościowy gatunek śliwy. Ma cierpki, lekko gorzki i kwaśny smak. Podobnie jak w przypadku aronii, smak ten łagodnieje po przemrożeniu. Znajdziemy ją na brzegach lasów, miedzach i dobrze nasłonecznionych zboczach. Strząsamy je z krzewów do płachty.
  • Igliwie świerkuświerk to roślina zimozielona, rośnie dziko w lasach, najczęściej na terenach górskich. Chociaż w naszym kraju jest popularna, zastosowanie igliwia wciąż nie jest tak bardzo rozpowszechnione. Najlepiej zbierać wierzchołki gałązek, aby przygotować z nich napar i nalewkę, od grudnia do marca.

Jak wykorzystać grudniowe zioła i chwasty?

Wiele z tych roślin ma właściwości lecznicze, nie wszystkie jednak nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego warto bliżej poznać ich właściwości oraz sposoby, w jakie można je przygotować, żeby czerpać z tych chwastów jak najwięcej korzyści.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.