Europejski trend także w kujawsko-pomorskim skupie. Ceny skupu tuczników i macior idą w dół

ES
pixabay.com
Ceny macior w skupach są o niemal złotówkę niższe niż przed rokiem. Ile uzyskują aktualnie kujawsko-pomorscy producenci żywca wieprzowego?

Sytuacja hodowców świń nie jest łatwa. Sprawdźmy aktualne ceny żywa wieprzowego w regionie (dane pochodzą z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie).

Różnice cenowe w skupach w regionie nie są duże. Aktualna (4.10) przeciętna cena skupu tucznika klasy 1 w wadze żywej wynosi 4,01 zł/kg. Ceny tuczników klasy 2 w kujawsko-pomorskich skupach wahają się w przedziale 3,50 - 3,70 zł/kg. Ceny macior oscylują wokół 2,50 zł/kg.

Ceny skupu żywca wieprzowego w regionie (zł/kg) - porównanie:

Infogram

Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas

Dodajmy, że wrzesień był miesiącem, kiedy wieprzowina potaniała także u głównych unijnych producentów. Jak podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, spadki cen odnotowano m.in. w Belgii, Hiszpanii, na Litwie.

Te świnie dorastają na 5-gwiazdkowej farmie:

Źródło: RUPTLY, dostawca: TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Europejski trend także w kujawsko-pomorskim skupie. Ceny skupu tuczników i macior idą w dół - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.