- Nasze dziedzictwo kulinarne jest przebogate i stanowi jeden z naszych największych skarbów – mówił Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa podlaskiego. – Produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur cieszą się coraz większą popularnością i wśród turystów i samych mieszkańców. To wielki i wspaniały powrót tego co dobre, zdrowe i ekologiczne.
Szpikowany udziec z dzika, pstrąg w gorącym occie, ser zagrodowy Bielec, miody Letnia Dubiaga i Czerwcowe złoto – to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w regionalnym etapie XVIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Pierwsze miejsca w różnych kategoriach kulinarnych zdobyło jedenaście produktów.
Laureaci odebrali nagrody z rąk Bogdana Dyjuka i wiceministra rolnictwa Jacka Boguckiego.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne.
Produkty zgłaszane do konkursu zostały kwalifikowane do czterech głównych kategorii - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). Jeden wytwórca mógł zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie cztery produkty.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
podkategorie:
- produkty i przetwory mięsne -
agrot. „Leśny Dworek” Małgorzata Ostapowicz za szpikowany udziec z dzika
- produkty i przetwory z ryb
Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie za pstrąga w gorącym occie
- produkty i przetwory mleczne,
Produkty Mleczarskie S.C. Agnieszka i Marcin Bielec za ser zagrodowy „Bielec”
- miody
Pasieka „Słowianka”, Oliwia Pawłowska za miód wielokwiatowy nektarowy „Letnia Dubiaga” i Pasieka „Słowianka” Szymon Pawłowski za miód wielokwiatowy nektarowy „Czerwcowe złoto”
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
podkategorie:
- przetwory owocowe
nie przyznano nagrody
- przetwory warzywne
Gospodarstwo rolne. „Kiszenie z tradycją” Anna Sienkiewicz za buraka kiszonego
- produkty zbożowe
Piekarnia „Tomcio Paluch”, Anna Zubrycka za chleb żytni na naturalnym zakwasie
- wyroby cukiernicze
Monika Giczewska Jagodzianka z kruszonką i „Bite” Teresa Biziewska za dziada, bankuchena, kołacza, sękacza
III. Napoje regionalne
podkategorie
- napoje bezalkoholowe,
Gospodarstwo „Muzeum Chleba” Władysław Gryka Kompot z rajskich jabłuszek
- napoje alkoholowe
Old Polish Vodka, sp. z o.o., Marcin Sarnacki za samogon podlaski palony
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
„Zajazd Herbu Wielbut” Monika Kosiorek-Olbryś za rejbak
WIDEO: Wysokie Mazowieckie: Światowy Dzień Mleka z Mlekovitą 2018
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?