Równe 100 wyrobów kulinarnych znajdują się na kujawsko-pomorskiej liście produktów tradycyjnych. Jest systematycznie aktualizowana i powiększa się wzbogacając region o wspaniałe wyroby, które pokazują różnorodność oraz siłę tradycji kulinarnych naszego województwa. Wśród zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kilkudziesięciu przysmaków z Kujaw i Pomorza[/b] są wyroby piekarnicze i cukiernicze, napoje, gotowe dania i potrawy, warzywa i owoce, produkty mleczne oraz mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby.
Potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego na liście produktów tradycyjnych. Jak tam trafiają?
- Wyjątkowy sposób wytwarzania, dobry smak i doskonała jakość sprawiają, że warto znać i co ważniejsze - próbować produkty z naszego regionu. Receptury wpisane na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza - mówi marszałek Piotr Całbecki. ]Kuchnia i przepisy są częścią tradycji, którą należy kontynuować.
Lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.
W ostatnich miesiącach na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano z regionu:
- Fjut kociewski (zgłaszający Magdalena Potulska ze Świecia)
- Ryba w zalewie po kujawsku (Jadwiga Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu)
- Zupa fasolowa po kujawsku (Anna Patyk KGW w Bronisławiu)
- Dziady (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) p
- Chruściki zwane też chrustem (Anna Patyk KGW w Bronisławiu)
Jak dany produkt trafia na ministerialną listę produktów tradycyjnych? Warunkiem jego rejestracji jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji. Wniosek o wpis wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu oraz opis jego przyrządzania składa się w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Urząd marszałkowski sprawdza wnioski pod względem formalnym. Potem opiniowane są one przez Polsą Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu pozytywnej opinii PIPRiL wniosek trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W galerii prezentujemy wybrane gotowe dania i potrawy Kujawsko-Pomorskiego, zarejestrowane na ministerialnej liście. Pełen zestaw produktów z naszego regionu wraz ze szczegółowym ich opisem znajduje się na stronie MRiRW.
Karol Okrasa uczył jak robić aromatyczne sosy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?