Ile dziś kosztuje tradycyjny polski obiad w domu i restauracji? Sięgamy po schabowego z ziemniakami i rosół z makaronem

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
W restauracjach i brach, zwłaszcza tych nadmorskich ziemniaki często zastępujemy frytkami. Kotlet schabowy ma jednak klasyczną postać i serwuje się go w panierce. Rosół, by przypominał nam ten babci, jest wzbogacany na talerzu kawałkami marchewki i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
W restauracjach i brach, zwłaszcza tych nadmorskich ziemniaki często zastępujemy frytkami. Kotlet schabowy ma jednak klasyczną postać i serwuje się go w panierce. Rosół, by przypominał nam ten babci, jest wzbogacany na talerzu kawałkami marchewki i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Agata Wodzień-Nowak
Ile dziś kosztuje tradycyjny polski obiad? W restauracjach cena rosołu i schabowego, podstawowego niedzielnego dania, czasem może zaskoczyć. Zdecydowanie taniej jest w barach mlecznych, choć oprawa nie tak okazała. Najważniejsze jednak, by było smacznie. Liczymy, ile wydamy na składniki na przygotowanie schabowego z ziemniakami w domu. Dziś Dzień Polskiej Żywności.

Spis treści

Polska kuchnia jest bogata w smaki i składniki, a jednak, gdy wielu z nas myśli o tradycyjnym polskim obiedzie, znanym od lat z niedzielnych spotkań, na myśl w pierwszej kolejności przychodzi rosół i kotlet schabowy. Wiadomo, najlepszy serwowała babcia.

Przy okazji Dnia Polskiej Żywności (25 sierpnia) postanowiliśmy sprawdzić, ile dziś kosztuje taki dwudaniowy posiłek w barach mlecznych i wybranych restauracjach. Zebraliśmy też ceny produktów, z których schabowego i rosół zrobimy w domu.

Schabowy i rosół w restauracji. Ile zapłacimy za tradycyjny polski obiad?

W barze mlecznym w Gdyni można kupić schabowego za 10 zł, do tego ziemniaki za 4 zł i surówka w tej samej cenie, czyli 18 zł za zestaw. Na rosół wydamy 8 zł. Jest prosto, domowo i smacznie.

W knajpce tego typu w Sopocie taki kotlet kosztuje 13 zł, ziemniaki i surówki po 7 zł, zatem wydamy 27 zł. Rosół z makaronem zjemy tu w cenie 7 zł za porcję 400 ml lub 4 zł za 250 ml.

W restauracji w Bydgoszczy, która serwuje tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu i atrakcyjnie podaną, rosół kosztuje już znacznie więcej - 16 zł. Kotlet schabowy z kością z ziemniakami w formie puree, białą kapustą oraz jajkiem sadzonym, które jest w zestawie, wyceniono tu na 46 zł.

Niektóre restauracje z wyżej półki, np. w Krakowie oferują w swoim menu zamiast kurzego rosołu, bulion z gęsi z makaronem i wkładką mięsną. Cena to 22 zł. Tradycyjny kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i zasmażaną kapustą widnieje w karcie dać z ceną 44 zł. Kilka ulic dalej rosół kosztuje jeszcze więcej - rosół z wiejskiej kury podawany z makaronem, a kotlet schabowy bez kości z dodatkiem ziemniaków i kapusty zasmażanej 48 zł.

Polski obiad u znanych restauratorów. Rosół u Wachowicz droższy niż u Gessler

Domowy rosół w warszawskiej restauracji Magdy Gessler kosztuje 23 zł. Schabowy z kostką, puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą, do tego duszone pieczarki widnieją w menu w cenie 59 zł.

Zaglądamy do menu krajowskiej restauracji Ewy Wachowicz. Rosół kosztuje tu 25 zł, kotlet schabowy z kością, ziemniaki z boczkiem i kapusta - 51 zł.

Swoją restaurację w Warszawie ma także znany aktor Piotr Adamczyk. Na rosół z wiejskiej kury z makaronem 25 zł, a na kotleta schabowego smażonego tradycyjnie na smalcu 49 zł. dodatki wyceniono następująco:

  • ziemniaki opiekane 13 zł
  • puree 13 zł
  • kapusta zasmażana 13 zł
  • bukiet domowych surówek 19 zł

Robimy schabowego z ziemniakami w domu. Ile wydamy na składniki?

Kilogram schabu bez kości kosztuje od ok. 13 zł w promocji w markecie do ok. 30 zł za kilogram w sklepie mięsnym. Przyjmijmy, że kupujemy za 25 zł. Kilogram pozwoli nam uzyskać ok. 10-12 plastrów, które rozbijemy na kotlety. Koszt jednego plastra to zatem 2,08-2,50 zł/szt. Do panierki potrzebne będą jajka i tarta bułka oraz tłuszcz do smażenia.

Ziemniaki na targowisku w województwie łódzkim kosztują 2 zł za kilogram, a w kujawsko-pomorskim np. 2,50 zł. (Dane z notowań ośrodków doradztwa rolniczego.)

Składniki na surówkę z targowisk w Łódzkim:

  • kapusta biała 6 zł/sztuka
  • marchew 4 zł/kg
  • seler 15 zł/kg

Jako domownicy i klienci barów/restauracji cenimy smak i jakość, dlatego — na szczęście — coraz trudniej trafić na zupę, która tylko przypomina rosół czy schabowego, którego trudno kroić, bo jest tak twardy. Smacznych obiadów z polską kuchnią w roli głównej!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera