Ile dziś kosztuje tradycyjny polski obiad w domu i restauracji? Sięgamy po schabowego z ziemniakami i rosół z makaronem

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
W restauracjach i brach, zwłaszcza tych nadmorskich ziemniaki często zastępujemy frytkami. Kotlet schabowy ma jednak klasyczną postać i serwuje się go w panierce. Rosół, by przypominał nam ten babci, jest wzbogacany na talerzu kawałkami marchewki i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
W restauracjach i brach, zwłaszcza tych nadmorskich ziemniaki często zastępujemy frytkami. Kotlet schabowy ma jednak klasyczną postać i serwuje się go w panierce. Rosół, by przypominał nam ten babci, jest wzbogacany na talerzu kawałkami marchewki i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Agata Wodzień-Nowak
Ile dziś kosztuje tradycyjny polski obiad? W restauracjach cena rosołu i schabowego, podstawowego niedzielnego dania, czasem może zaskoczyć. Zdecydowanie taniej jest w barach mlecznych, choć oprawa nie tak okazała. Najważniejsze jednak, by było smacznie. Liczymy, ile wydamy na składniki na przygotowanie schabowego z ziemniakami w domu. Dziś Dzień Polskiej Żywności.

Spis treści

Polska kuchnia jest bogata w smaki i składniki, a jednak, gdy wielu z nas myśli o tradycyjnym polskim obiedzie, znanym od lat z niedzielnych spotkań, na myśl w pierwszej kolejności przychodzi rosół i kotlet schabowy. Wiadomo, najlepszy serwowała babcia.

Przy okazji Dnia Polskiej Żywności (25 sierpnia) postanowiliśmy sprawdzić, ile dziś kosztuje taki dwudaniowy posiłek w barach mlecznych i wybranych restauracjach. Zebraliśmy też ceny produktów, z których schabowego i rosół zrobimy w domu.

Schabowy i rosół w restauracji. Ile zapłacimy za tradycyjny polski obiad?

W barze mlecznym w Gdyni można kupić schabowego za 10 zł, do tego ziemniaki za 4 zł i surówka w tej samej cenie, czyli 18 zł za zestaw. Na rosół wydamy 8 zł. Jest prosto, domowo i smacznie.

W knajpce tego typu w Sopocie taki kotlet kosztuje 13 zł, ziemniaki i surówki po 7 zł, zatem wydamy 27 zł. Rosół z makaronem zjemy tu w cenie 7 zł za porcję 400 ml lub 4 zł za 250 ml.

W restauracji w Bydgoszczy, która serwuje tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu i atrakcyjnie podaną, rosół kosztuje już znacznie więcej - 16 zł. Kotlet schabowy z kością z ziemniakami w formie puree, białą kapustą oraz jajkiem sadzonym, które jest w zestawie, wyceniono tu na 46 zł.

Niektóre restauracje z wyżej półki, np. w Krakowie oferują w swoim menu zamiast kurzego rosołu, bulion z gęsi z makaronem i wkładką mięsną. Cena to 22 zł. Tradycyjny kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i zasmażaną kapustą widnieje w karcie dać z ceną 44 zł. Kilka ulic dalej rosół kosztuje jeszcze więcej - rosół z wiejskiej kury podawany z makaronem, a kotlet schabowy bez kości z dodatkiem ziemniaków i kapusty zasmażanej 48 zł.

Polski obiad u znanych restauratorów. Rosół u Wachowicz droższy niż u Gessler

Domowy rosół w warszawskiej restauracji Magdy Gessler kosztuje 23 zł. Schabowy z kostką, puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą, do tego duszone pieczarki widnieją w menu w cenie 59 zł.

Zaglądamy do menu krajowskiej restauracji Ewy Wachowicz. Rosół kosztuje tu 25 zł, kotlet schabowy z kością, ziemniaki z boczkiem i kapusta - 51 zł.

Swoją restaurację w Warszawie ma także znany aktor Piotr Adamczyk. Na rosół z wiejskiej kury z makaronem 25 zł, a na kotleta schabowego smażonego tradycyjnie na smalcu 49 zł. dodatki wyceniono następująco:

  • ziemniaki opiekane 13 zł
  • puree 13 zł
  • kapusta zasmażana 13 zł
  • bukiet domowych surówek 19 zł

Robimy schabowego z ziemniakami w domu. Ile wydamy na składniki?

Kilogram schabu bez kości kosztuje od ok. 13 zł w promocji w markecie do ok. 30 zł za kilogram w sklepie mięsnym. Przyjmijmy, że kupujemy za 25 zł. Kilogram pozwoli nam uzyskać ok. 10-12 plastrów, które rozbijemy na kotlety. Koszt jednego plastra to zatem 2,08-2,50 zł/szt. Do panierki potrzebne będą jajka i tarta bułka oraz tłuszcz do smażenia.

Ziemniaki na targowisku w województwie łódzkim kosztują 2 zł za kilogram, a w kujawsko-pomorskim np. 2,50 zł. (Dane z notowań ośrodków doradztwa rolniczego.)

Składniki na surówkę z targowisk w Łódzkim:

  • kapusta biała 6 zł/sztuka
  • marchew 4 zł/kg
  • seler 15 zł/kg

Jako domownicy i klienci barów/restauracji cenimy smak i jakość, dlatego — na szczęście — coraz trudniej trafić na zupę, która tylko przypomina rosół czy schabowego, którego trudno kroić, bo jest tak twardy. Smacznych obiadów z polską kuchnią w roli głównej!

od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro