Czy Polacy jedzą zdrowiej?
Kukuła Healthy Food od dwóch lat bada nawyki żywieniowe Polaków. Pierwsza ogólnopolska ankieta miała miejsce w styczniu 2020 roku, we wrześniu br. powtórzono akcję i porównano wyniki. O swoim menu opowiedziały osoby w wieku 18-65 lat. Według badania ponad 40 proc. zmieniło nawyki na zdrowsze w ciągu ostatniego roku, z kolei 20 proc. uznało, że pandemia miała negatywny wpływ na ich dietę.
Chociaż Polacy żywią się lepiej, wciąż sięgają po niezdrowe przekąski i gotowce. 30 proc. respondentów przez pandemię częściej sięga po słodycze, 26 proc. po słone przekąski a 21 proc. wybiera fast food. Przybywa także zwolenników diet pudełkowych. Na przełomie września i października 2021 roku z usługi skorzystało 37 proc. ankietowanych. W większości są to okazyjne zamówienia. Na stałe z usług cateringów dietetycznych korzysta 21 procent.
Mniej ruchu w okresie pandemii
Badanie „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” wykazało, że uprawiamy mniej sportu.
- Jako osoba, która od kilkunastu lat związana jest ze światem zdrowego odżywiania oraz sportów sylwetkowych zgadzam się z powszechną opinią, że na wygląd i samopoczucie w 70 proc. składa się odpowiedni sposób odżywiania a w 30 proc. aktywność fizyczna – wyjaśnia Jakub Kukuła, właściciel Kukuła Healthy Food.
To też może Cię zainteresować
Przybywa wegan
Podczas pandemii o 2 proc. przybyło wegan, czyli zwolenników wykluczenia produktów zwierzęcych z diety. Ten styl życia zadeklarowało 6 proc. Polaków, z kolei wegetarianizm 10 procent.
- Coraz więcej osób wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania – komentuje Natalia Chybzińska, dietetyk z Kukuła Kukuła Healthy Food.
Czego jemy mniej?
Kalorie wciąż są dla Polaków ważne. 44 proc. potwierdziło, że spożywa określoną liczbę kalorii. 85 proc. z nas przyznało z kolei, że wprowadza do żywienia ograniczenia. Prawie połowę stanowią osoby, które wykluczyły cukier.
Źródło: inf. prasowa
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?