Spis treści
Niektórzy uważają, że gęsina ma potencjał, by być w Polsce jak indyk w USA. Cena nie jest tak niska jak w przypadku kurczaka, bo skala produkcji inna, proces hodowli również. Smak tego mięsa jest wart spróbowania choć raz w sezonie.
Najwięcej gęsi w Polsce według danych GUS hoduje się w województwach kujawsko-pomorskim, łódzkim i podlaskim. W rejestrze ARiMR 30 września 2023 r. odnotowano blisko 4,1 mln sztuk gęsi.
Ceny pierogów z gęsiną 2023 na straganie, w sklepie i restauracji
Podczas festynów pieczone pierogi kosztują zazwyczaj od 3,50 do 5, a czasem nawet 6 zł za sztukę. Tegoroczne wydarzenia z gęsim mięsem dopiero przed nami.
W sklepie online skupiającym rolników i małych przetwórców kilogram pierogów z gęsiną wycenia się na 72 zł. Na opakowanie składają się 22-23 pierogi, wychodzi ok. 3,27 zł/szt. Mięso z gęsi stanowi 24 proc. składu pieroga. W sklepie online z wyszukaną żywnością opakowanie hermetycznie 300 g w cenie 25,50 zł, w innym 500 g (ok. 15 sztuk) mrożonych za 59 zł.
W krakowskiej restauracji porcja 8 pierogów z okrasą z boczku kosztuje 37 zł, w Łodzi 320 g (10 sztuk) podanych z konfiturą z żurawiny i cebulą prawie 52 zł. W Bydgoszczy pierogi z gęsiną i modrą kapustą wyceniono w jednej z restauracji serwujących kuchnię polską na 39 zł za 8 sztuk.
Ile kosztują potrawy z gęsiny i świeże mięso prosto od producentów?
W lokalnych ogłoszeniach z województwa kujawsko-pomorskiego producenci zawarli następujące ceny:
- pasztet z gęsiny w słoiku (ok. 300 g) - 31 zł
- pieczony pasztet z gęsiny (ok. 550 g) - 50 zł
- tuszka z gęsi - 26 zł/kg
- krokiety z gęsiną - 5 zł/sztuka
- pierogi z gęsiny - 3,50 zł/sztuka
- pasztet z gęsiny - 60 zł/kg
- półgęsek, czyli wędzone piersi z gęsi - 120 zł/kg.
- gęś faszerowana pieczona - 300 zł/sztuka
- smalec z gęsi (200 ml) - 15 zł
- pierogi z gęsiną - 5 zł/szt.
- kiełbasa z gęsi w słoiku (200 ml) - 20 zł
Żywokost na smalcu gęsim (polecany do nóg, stóp oraz ramion) z województwa podlaskiego kosztuje 35 zł za słoiczek 100 ml. Z kolei pasztet z gęsi 16 zł/0,5 kg.
Ile kosztuje świeża gęsia tuszka od gospodarza?
- Zachodniopomorskie. Młode gęsi wyklute w kwietniu autor ogłoszenia oferuje w cenie 25 zł za kilogram żywej wagi. Pisze, że to ptactwo ekologiczne z wolnego wybiegu, karmione ziarnem i zieleniną. Można kupić gęsi do dalszej hodowli lub uboju.
- Wielkopolskie. Sprzedam kury, kurczaki, kaczki, gęsi żywe lub ubite gotowe tuszki. 30 zł za kg gęsiny.
- Małopolskie. Sprzedam gęsią tuszkę z własnej ekologicznej hodowli. Cena uzależniona od wagi, 75 zł za kg.
Kolejny sprzedający zaczął przyjmować zamówienia na gęsie tuszki już kilka tygodni temu. Gospodarstwo na w województwie kujawsko-pomorskim, jednak sprzedaż prowadzi także w Pomorskim, Wielkopolskim i Łódzkim. Sprzedaje także gotowe produkty, oto ceny:
- tuszka 35 zł/kg
- pasztet 210 ml 13 zł
- pasztet 315 ml 20 zł
- smalec 315 ml 15 zł
Zapewnia, że hodowla odbywa się z pasją i w zgodzie z naturą, karmione trawą, śrutą zbożową i owsem. Zwierzęta są pod konrolą powiatowego lekarza weterynarii.
Gęsina, czyli niby drób, ale o posmaku dziczyzny
Szczególnie mocno do sięgania po gęsinę zachęca się w województwie kujawsko-pomorskim. Tutejszy samorząd od kilkunastu lat organizuje szeroko zakrojoną akcję „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Tuszki są rozdawane mieszkańcom w konkursach, odbywają się pokazy kulinarne, jarmarki i szereg inicjatyw promocyjnych.
Przeczytaj też: Tradycyjny przepis babci na kiszenie kapusty. Tylko 3 składniki
Gęsina smakuje zupełnie inaczej niż mięso kurze czy indycze. Jest ciemniejsze, delikatniejsze, a znawcy wskazują, że łączy walory smakowe drobiu i dziczyzny. Organizatorzy akcji zapewniają, że gęsina ma pożądany dla człowieka skład kwasów tłuszczowych.
Gęsi tłuszcz od wieków uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. (...) Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Co ważne – nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza, przekazuje w swoich materiałach Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Czy gęsina jest zdrowa? Mimo kaloryczności jest uznawana za zdrowy rodzaj mięsa. Kupując gęsinę, należy zwrócić szczególną uwagę na miejsce hodowli. Warto wybierać mięso z certyfikatem jakości i ekologii, bo dzięki temu mamy pewność, że zwierzęta nie były karmione sztucznymi paszami, a także przy hodowli nie używano specjalnych antybiotyków, których celem jest szybszy wzrost zwierzęcia - podpowiada serwis Strona Zdrowia.
Zasługi dla promocji gęsiny ma także województwo pomorskie i organizowane tam święto z gęsiną w roli głównej. Sprawdź, co w programie festiwali w Przysieku, Minikowie, Swołowie.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?