Pod koniec sierpnia zaczynają się zbiory aronii, a wraz z nimi poszukiwanie przepisu na pyszną nalewkę albo sok. Świeży owoc aronii nie należy do najsmaczniejszych, jest cierpki. Znamy łatwy sposób, by przygotowany napój nie był gorzki w smaku.
Nalewka z aronii - prosty przepis
Aronia może niespecjalnie nadaje się do jedzenia na surowo, jednak w przetworach sprawdzi się idealnie.
Składniki potrzebne do zrobienia nalewki z aronii
- 0,5 kg aronii
- 0,5 l spirytusu rektyfikowanego
- ok. 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru (lub nieco więcej)
Co zrobić, żeby nalewka z aronii nie była cierpka, gorzka?
Zazwyczaj zaczynamy od opłukania owoców i zasypania ich cukrem, jednak nie w przypadku aronii. Nalewka tym razem zaczyna się od oczyszczenia i... zamrożenia owoców. Najlepiej na dobę.
Polecamy też: Jak suszyć owoce na słońcu albo w piekarniku? Jabłka, gruszki, śliwki i morele zachowają smak i przetrwają do zimy
Przemrożenie aronii sprawi, że owoce stracą gorycz, a nalewka nie będzie gorzka. Przemrożone owoce szybciej puszczają sok, a to kolejna zaleta. Jeśli nie zamrozimy ich chociaż na kilka godzin, nawet duża ilość cukru nie uratuje sytuacji.
Jeśli chcemy zrobić sok z aronii, wystarczy nie dodawać alkoholu i zalać butelki gorącym roztworem.
Jak zrobić nalewkę albo sok z aronii? Prosty przepis. To możesz dodać do soku
Podane proporcje można oczywiście zwielokrotnić, jeśli masz więcej owoców. Do wymienionych składników można dodać jeszcze dwa. Niektórzy dodają sok z połówki cytryny oraz liście wiśni lub aronii.
Po wyjęciu aronii z zamrażalnika umieszczamy ją w garnku, zalewamy wodą (by przykryła owoce) i zagotowujemy, by puściła sok. Zostawiamy na dobę pod pokrywką. Następnie przecedzamy przez gazę rozłożoną na sitku. Odciskamy owoce, w których jest jeszcze sporo soku.
Do oddzielonego soku dodajemy cukier i znów krótko gotujemy. Wystarczy, by rozpuścił się cukier. Po lekkim wystudzeniu dodajemy spirytus (pomijamy w przypadku soku) i przelewamy aroniówkę do butelek. Po kilku tygodniach będzie gotowa.
Sok i nalewka z aronii to samo zdrowie. Właściwości aronii
Aronia to krzew o wielkości od 1,5 do 2,5 metra wysokości. Roślina odporna na mrozy czy susze. Charakteryzuje się również wysoką tolerancją na choroby i szkodniki. To sprawia, że należy do łatwych w uprawie.
Spożycie aronii może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżenie poziomu cholesterolu), chorób nowotworowych, cukrzycy typu II i choroby wrzodowej żołądka, wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Aronia jest bogata w błonnik, witaminy C, B2, B3, B9 oraz E, kwas foliowy, żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor czy mangan. Warto wymienić wyjątkowe bogactwo antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Aronia
- opóźnia proces starzenia się;
- wzmacnia naczynia krwionośne;
- obniża ciśnienie;
- pomocna w chorobach oczu.
Wiele prac wskazuje na to, że antocyjany z owoców aronii mogą normalizować metabolizm węglowodanów u chorych na cukrzycę, hamować rozrost komórek nowotworowych u pacjentek z rakiem piersi czy komórek raka okrężnicy HT-29, podaje portal dietetycy.org.pl.
Konferencja ministra Telusa w Skierniewicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?