Polska jest jednym z największych producentów jaj w UE, największym z chowu klatkowego

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Lata 2020 i 2021 przyniosły spadki produkcji wywołane pandemią, grypą ptaków oraz niską opłacalnością produkcji.
Lata 2020 i 2021 przyniosły spadki produkcji wywołane pandemią, grypą ptaków oraz niską opłacalnością produkcji.
Udostępnij:
Wciąż zdecydowana większość kur w Polsce jest hodowanych w klatkach. Według KE udział kur utrzymywanych w Polsce w tym systemie w 2021 wynosił 76 procent, jednak jak wskazuje analiza PKO Banku Polskiego dla tego sektora - znaczenie chowu klatkowego maleje. Komisja Europejska zapowiedziała wprowadzenie zakazu jego stosowania.

Zazwyczaj w okresie Wielkanocy, czyli święta, w którym jajka odgrywają dużą rolę na polskich stołach, dogłębniej przyglądamy się tej branży. Jak już kilkukrotnie sygnalizowaliśmy, sytuacja w ostatnich tygodniach jest dynamiczna, a ceny drobiu i jaj rosną skokowo. Polscy hodowcy ponieśli duże straty w ostatnich latach z powodu grypy ptaków, teraz doskwierają im wysokie ceny pasz do żywienia kur.

Produkcja jaj zmaga się z kłopotami

Polska z produkcją jaj na poziomie 11,7 mld szt. jest szóstym graczem na rynku UE, z udziałem na poziomie 9 proc. (2020).
Zdecydowana większość jaj, bo aż 85 proc. stanowiły jaja konsumpcyjne, a 15 proc. jaja wylęgowe.

Znoszenie restrykcji w HoReCa sprzyjać będzie odbudowie popytu na jaja z Polski w 2022. Eksport hamowany będzie wciąż występującą w Polsce grypą ptaków,
Znoszenie restrykcji w HoReCa sprzyjać będzie odbudowie popytu na jaja z Polski w 2022. Eksport hamowany będzie wciąż występującą w Polsce grypą ptaków, mimo iż w sez. 2021/22 liczba ognisk HPAI jest zdecydowanie mniejsza niż przed rokiem. pixabay.com/AGW

Spadek pogłowia kur niosek w Polsce w grudniu 2020 (o 8,4% r/r do 48,7 mln szt.) oddziaływał w kierunku spadku krajowej produkcji jaj w 2021. Według prognoz IERiGŻ-PIB (z 4q21) w 2021 miała zmniejszyć się ona o 10%.

  • Do spadku przyczyniła się grypa ptaków (HPAI).
  • Na produkcję oddziaływał wciąż zmniejszony popyt w HoReCa.
  • W warunkach drożejących pasz opłacalność chowu kur niosek wciąż była relatywnie niska.

- Rosnący poziom kosztów produkcji ogranicza perspektywy odbudowy produkcji w Polsce w 2022. Niemniej, w kierunku wzrostów oddziaływać będzie mniejszy negatywny efekt grypy ptaków, odbudowujący się popyt w warunkach wygasającej pandemii oraz wzrost cen jaj. KE prognozuje, że unijna produkcja jaj w 2022 zwiększy się o 1,5% - uważają analitycy PKO Banku Polskiego.

Jednocześnie zaznaczają, że wojna w Ukrainie będzie oddziaływać na sektor produkcji jaj kanałem kosztowym. W wyniku rosyjskiej agresji wzrosty zbóż i białkowych komponentów paszowych znacząco wzrosły. Wyższe koszty pasz tłumić będą opłacalność produkcji jaj.

Polska największym producentem jaj z chowu klatkowego w Europie

Polska wciąż jest największym producentem jaj z chowu klatkowego w Unii Europejskiej. Z danych KE wynika, że udział kur utrzymywanych w tym systemie w 2021 wynosił:

  • 76% w Polsce
  • 54% we Francji
  • 6% w Niemczech
  • 46% średnio w UE

Liczba kur utrzymywanych w systemie klatkowym spada, ponieważ mniejszy jest rynek zbytu. Sieci handlowe i przetwórcy pod wpływem presji ze strony organizacji prozwierzęcych i samych konsumentów odchodzą od sprzedaży/zakupów jaj oznaczonych „3” Kolejny czynnik to zapowiedź Komisji Europejskiej dotycząca wprowadzenia zakazu chowu klatkowego w UE. W 2021 udział kur utrzymywanych w Polsce w systemie klatkowym był o 11 pp. mniejszy niż w 2017.

W 2021 KE, popierając obywatelską inicjatywę wprowadzenia zakazu chowu klatkowego, ogłosiła, że do 2023 przedstawi wniosek ustawodawczy dotyczący znoszenia możliwości utrzymywania kur niosek w klatkach od 2027. Z uwagi na proces konsultacji, materializacja zapowiedzi w tej formie i czasie nie jest jednak pewna (możliwe są okresy przejściowe).

Zdaniem ekspertów z Departamentu Analiz Ekonomicznych PKO spadek udziału kur niosek utrzymywanych w tym systemie w Polsce może przyspieszyć w najbliższych 5 latach na rzecz chowu ściółkowego, głównie z uwagi na proces dostosowawczy branży (presja sieci handlowych, sektora HoReCa, przetwórców i konsumentów) hamując wzrost krajowej produkcji jaj (niewykluczony jest również spadek w średnim terminie).

Jest to też istotna kwestia z punktu widzenia konkurencyjności sektora w warunkach wprowadzenia Zielonego Ładu w rolnictwie, który w premiuje zwiększony dobrostan zwierząt. Warto podkreślić, że wiele krajów dąży do likwidacji chowu klatkowego w ramach przepisów krajowych – np. Czechy zdecydowały się na odejście od chowu klatkowego do 2027, przy ponad 60-proc. udziale tego systemu w obecnej strukturze chowu kur.

Źródło: PKO Bank Polski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie