Przyprawa z łupiny cebuli i czosnku, dzięki której podkręcisz smak dań. Jak zrobić przyprawy z resztek?

Justyna Madan
Obierki mają wiele zastosowań. Można je wykorzystać do gotowania czy sprzątania, ale można z nich też zrobić pyszne przyprawy.
Obierki mają wiele zastosowań. Można je wykorzystać do gotowania czy sprzątania, ale można z nich też zrobić pyszne przyprawy. pixabay.com/Bru-nO
Przyprawa z resztek? Zastosowań skórek, łupin i obierków zarówno owoców, jak i warzyw jest tak wiele, że wyrzucanie ich do kosza na śmieci przestało mieć jakikolwiek sens. Chyba że robimy kompost, wtedy wyrzucać warto, ale do odpowiedniego pojemnika. Jeśli jednak nie kompostujemy, jedzmy nasze rośliny w całości. Skóra często zawiera dużo pozytywnych składników, więc tylko na tym skorzystamy.

Spis treści

Przyprawy z resztek. Jak wykorzystać skórki, obierki, łupinki?

Niektórzy obierają, inni zjadają swoje rośliny w całości. Jedni zwracają uwagę na składniki odżywcze i błonnik znajdujące się w skórkach, innym nie odpowiada ich smak i tekstura. W grę wchodzi też obawa o pestycydy, dlatego warzywa i owoce trzeba bardzo dokładnie myć. A później wykorzystać je w całości.

Zaoszczędź pieniądze, ogranicz marnowanie żywności i wydobądź więcej smaku ze swoich produktów, przechowując i wykorzystując te cenne resztki, które do tej pory lądowały w koszu na śmieci.

Cytrynowy proszek domowej roboty

Obierz cytrynę, tak aby na skórce nie było białej warstwy i zostaw ją na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Zajmie to około 3-4 dni.

Następnie zmiel skórki na proszek (w blenderze lub moździerzu) i przechowuj w słoiku. Do czego wykorzystać taki cytrynowy proszek? Można zrobić cytrynowy cukier, mieszając brązowy cukier wraz z cytrynowym proszkiem. To samo można zrobić, mieszając wcześniej przygotowany proszek ze świeżo zmielonym pieprzem, co podkręci smak potraw, pasuje szczególnie do ryby.

Kandyzowane skórki cytrusowe - jak zrobić?

Można je jeść jako słodka przekąska lub dodać do wypieków. Skórki cytrusów wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut). Odcedzamy i odkładamy do wyschnięcia. Gotujemy wodę z cukrem (po filiżance wody i cukru), często mieszamy, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórki.

Gotujemy 8-10 minut do momentu, aż syrop zgęstnieje, a skórki będą przezroczyste. Rozkładamy skórki np. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, czekamy aż wystygną i szczodrze posypujemy je cukrem. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Proszek pomidorowy ze skórek

Skórki pomidorów należy odcisnąć i wysuszyć w suszarce lub piekarniku. To samo robimy z pomidorowym miąższem – rozkładamy cienką, równomierną warstwę na papierze i suszymy. Suszarkę ustawiamy na 57 st. C, a piekarnik na 80 st. C. Obracamy skórki po godzinie w przypadku suszarki i po dwóch jeśli suszymy w piekarniku.

Po wysuszeniu zostawiamy skórki i miąższ do wystygnięcia, a najlepiej na całą noc, co pozwoli uniknąć zbrylania gotowego proszku. Po wystygnięciu blendujemy skórki, możemy też użyć czystego młynka do kawy. Następnie dodajemy wyschnięty miąższ i znów blendujemy. Przechowujemy w słoiku lub hermetycznym pojemniku.

Pomarańczowy proszek - przyprawa ze skórek

Ta przyprawa podkręci smak sałatek, smażonych potraw i deserów. Obierz pomarańcze. Skórki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Zostawiamy ją na parapecie lub balkonie (latem), można je też wysuszyć w piekarniku (sześć godzin na najniższej temperaturze). Kiedy skórki będą twarde i kruche blendujemy na proszek i przekładamy do słoika.

Przyprawa z warzywnych skórek „domowa kostka rosołowa”

To jest tak naprawdę wywar warzywny w proszku, którego można użyć zamiast niezdrowych kostek rosołowych. Można eksperymentować ze skórkami warzyw, które mamy akurat pod ręką. Do tego przepisu, poza obierkami potrzebujemy też świeże zioła i sól morską. Myjemy i suszymy wybrane obierki oraz zioła. Siekamy, nie musi być dokładnie, ponieważ następnie będziemy je blendować, aż osiągniemy drobną konsystencję, niemal pastę.

Przekładamy mieszankę do miski i dodajemy sól. Nie żałujemy jej. Na szklankę mieszanki, dodajemy 1/5 szklanki soli. Dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko do dużego rondla i gotujemy na małym ogniu minimum przez godzinę, a najlepiej dwie – aż mieszanka podeschnie. Mieszamy od czasu do czasu.

Przekładamy przyprawę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w 150 st. C przez ok. 2 godziny. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie ponownie blendujemy i przekładamy do słoika – przyprawę można przechowywać nawet do 3 miesięcy.

Cebula w proszku domowej roboty

5 kubków łusek żółtej cebuli układamy na blaszce do pieczenia i suszymy w piekarniku przez 3 godziny w 65 st. C. Kiedy całkowicie wyschną blendujemy je na drobny proszek. Jeśli nadal jest trochę wilgotny, wkładamy ponownie do piekarnika, mieszamy i sprawdzamy co 5 minut, aby się nie spalił. Przechowujemy w słoiku do 6 miesięcy. To samo można zrobić z łuskami czosnku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro