Rekordowo wysokie ceny świń jednych cieszą, drugich martwą. Za kilogram tucznika zakłady płacą nawet ponad 11-12 zł

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com/tomwieden
Cena w wysokości 11,60 zł za kilogram tucznika w skupie, a nawet 12 zł w klasyfikacji poubojowej niewątpliwie może chwilowo satysfakcjonować producenta świń, choć nie do końca, ze względu na wcześniejsze wysokie koszty. Coraz większe problemy mają zakłady przetwórcze. – Rekordowe ceny żywca wieprzowego w kraju są następstwem drastycznej redukcji pogłowia w poprzednich latach, która teraz jest widoczna na rynku – komentuje przedstawiciel branży.

Spis treści

Za wysoką ceną świń stoi niska podaż

– W wyniku niskiej podaży żywca cena skupu tuczników w Polsce od miesiąca przewyższa cenę skupu w Niemczech. W ostatnich notowaniach różnica w cenie na korzyść Polski wyniosła w niektórych transakcjach prawie 1 zł/kg – pisze w cyklicznym komentarzu do sytuacji rynkowej Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

Przedstawiciel branży podsumowując ostatnie dni, stwierdza, że na unijnym rynku panuje stabilizacja cen skupu żywca. W notowaniach dużej niemieckiej giełdy VEZG 19 kwietnia 2023 r. cena tuczników została utrzymana na poziomie 2,33 euro/kg. W notowaniach ISN niezmienione cenniki pozostawiono również w Hiszpanii, Belgii i Austrii.

Za to w Polsce średnia stawka skupu w ubojniach wzrosła o 20 groszy za kilogram. Tuczniki w klasie E kupowano nawet w cenie powyżej 11,60 zł/kg. Rolnicy jednak ostrożnie podchodzą do tematu powiększania swoich stad. Opłacalność nieco poprawiła się także ze względu na spadek cen pasz. Wcześniej jednak żywienie tuczników było niezwykle kosztowne.

Branża producentów mówi wprost, że rekordowo wysokie ceny są wynikiem dramatycznie niskiego pogłowia krajowego świń. Redukcja stad trwała latami, a teraz jest widoczna na rynku. – Obecnie podaż żywca wieprzowego w Polsce nie jest wystarczająca do zaspokojenia potrzeb ubojni i zakładów przetwórczych – stwierdza Dargiewicz.

Podobnego zdania jest Bartosz Czarniak, rzecznik Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus, który co tydzień komentuje sytuację:

– Największe zakłady w swoich oficjalnych cennikach oferują od 11,50 do 11,70 zł w klasyfikacji S-EUROP, jednakże z dostępnych mi informacji wynika, że w indywidualnych negocjacjach, kupujący za transporty całosamochodowe potrafią oferować nawet 12 zł za kg w klasyfikacji poubojowej! Łatwo tutaj wyliczyć, że cena za żywiec potrafi przekroczyć 9,50 zł za kg, co jest obecnie aktualnym rekordem cenowym!

Dalej hodowca z Polsus zastanawia się nad tym, czy taka cena długo się utrzyma.

– Jeśli spojrzeć na sam rynek krajowy, mogę bez wahania powiedzieć, że tak – przyczyna to oczywiście niebywale niski stan pogłowia świń, szczególnie loch, co jest zauważane również przez rządzących i zapowiadają oni kolejny nabór wniosków na program LOCHA plus, który obejmować ma urodzenia prosiąt od maja do końca sierpnia br.

Dalej zastrzega, że nie żyjemy w zamkniętej bańce, znaczenie ma również sytuacja na światowych rynkach.

Zakłady przetwórcze mają problem z ceną świń

Aleksander Dargiewicz zwraca uwagę na poważny problem przetwórców.

– Wysoki koszt surowca dla zakładów mięsnych stanowi problem w negocjacjach z sieciami handlowymi, które nie są skłonne do podnoszenia cen produktów na półkach sklepowych. Trudności finansowe zakładów przetwórczych uwidaczniają się w wydłużonych terminach płatności.

Ekonomiści PKO BP już pod koniec ubiegłego roku prognozowali (Agro Nawigator grudzień 2022):

Spadek siły nabywczej konsumentów w warunkach wysokiej (choć prawdopodobnie spadającej) inflacji i oczekiwanego spowolnienia gospodarczego będzie oddziaływał negatywnie na konsumpcję wieprzowiny - wysokie ceny mogą nie być akceptowalne dla konsumentów. Zmaleć może popyt w HoReCa, z uwagi na możliwe ograniczenie wydatków na gastronomię.

Ceny netto skupu żywca wieprzowego według notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w tygodniu 18-23 kwietnia 2023:

  • tuczniki kl. E – 11,40 zł/kg
  • tuczniki 1 – 8-9 zł/kg
  • tuczniki kl.2 – 7,80-8 zł/kg
  • maciory – 6,20-6,50 zł/kg
  • warchlaki krajowe 20-30 kg – 350 zł/szt.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro