Domowe przetwory psują się? Dżemy i inne słoiki mogą być niebezpieczne przez prosty błąd – ostrzega sanepid

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Sezon na krajowe truskawki z upraw gruntowych bez osłon w 2024 roku zaczyna się wyjątkowo wcześnie
Sezon na krajowe truskawki z upraw gruntowych bez osłon w 2024 roku zaczyna się wyjątkowo wcześnie pixabay.com/E-klasse2010
W sezonie 2024 wyjątkowo wcześnie dojrzewają gruntowe truskawki, a to oznacza początek sezonu na przetwory. Zdarzyło się, że twoje dżemy, musy, soki i inne zaprawy w słoikach popsuły się? Zdecydować mogło o tym niewielkie niedopatrzenie. Odpowiedzią na pytanie, dlatego psują się domowe przetwory, są najczęściej popełniane błędy, z pozoru błahe czynności, o których przeczytasz w tym artykule. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje: zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów. Jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych zasad, nie zmarnujesz warzyw i owoców, a także unikniesz zatrucia.

Spis treści

Jak robić domowe przetwory, żeby się nie psuły?

Od późnej wiosny do późnej jesieni w Polsce trwa długi sezon na przetwory. Najpierw powstają dżemy i kompoty z truskawek, potem dołączają maliny, porzeczki, wiśnie i cała masa warzyw. Królują ogórki, następnie buraczki, pomidory, śliwki. Co zrobić, żeby domowe przetwory dobrze zawekowały się i przetrwały do zimy, a nawet do wiosny?

Nie ryzykuj zatrucia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata – przypomina co roku Główny Inspektorat Sanitarny.

7 ważnych zasad robienia domowych przetworów

Ogórki konserwowe i kiszone, przeciery pomidorowe, buraczki tarte lub w zalewie, gruszki w syropie i powidła – to tylko początek długiej listy przetworów, które co roku robimy w domach. Powstają z kilku względów: by zachować smak lata, zaoszczędzić na kupnych produktach, zapobiegać marnowaniu żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.

Przeczytaj też: Pierwsze porzeczki kosztują 5 razy więcej niż krajowe czereśnie. Jest gorsza wiadomość: kończy się sezon na truskawki!

Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. „Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie”, wskazuje GIS i podaje wskazówki.

  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Zaprawy na jesień i zimę nie powinny być przygotowywane w pośpiechu. Jeszcze przed rozpoczęciem pracy trzeba zadbać o przygotowanie stanowiska. Musi być czyste – podobnie, jak nasze dłonie.

„Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty” – radzi GIS.

Wielokrotnie wskazywaliśmy, że do przygotowywania przetworów powinniśmy używać dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Pęknięte pomidory czy uszkodzone podczas wykopywania marchewki nie nadadzą się więc na przetwory.

GIS: „Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa”.

Przepis i zawarte w nim proporcje są istotne, ponieważ zbyt mała ilość cukru, soli czy octu może sprawić, że żywność nie utrwali się wystarczająco.

W czym robić domowe przetwory?

Niemal w każdym domu są słoiki po poprzednich przetworach czy kupionych w sklepie produktach. Oczywiście możemy je wykorzystać, ale wcześniej trzeba je wyparzyć. Oczyszczone słoiki możemy na przykład umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie.

Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek.

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować przetwory?

Kiedy już napełnisz wyparzone słoiki czy butelki, trzeba je szczelnie zamknąć wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. GIS w swoich poradach przekazuje, że w przypadku przetworów owocowych czy warzywnych oraz soków zalecana jest pasteryzacja.

Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów.

Jak zatem powinna przebiegać pasteryzacja domowych przetworów? Potrawę podgrzewamy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach, wylicza GIS.

Na koniec ustaw słoiki do góry dnem i zostaw w zacienionym miejscu do ostygnięcia.

Dlaczego umieszczenie daty na słoiku jest tak ważne?

Na słoiku czy butelce zdecydowanie warto umieścić kartkę/naklejkę z informacją o dacie przygotowania – najlepiej miesiąc i rok. W pierwszej kolejności powinniśmy wykorzystać najwcześniej wytworzoną żywność. Warto o tym pamiętać, ustawiając słoiki na półkach, by zapewnić dobry dostęp do nich.

GIS: Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików.

Pamiętaj zatem, że słoików nie wystarczy opłukać, najlepiej je wyparzyć, a wieczka wybrać nowe. Znasz już proste, a jednocześnie tak ważne zasady przygotowywania przetworów w bezpieczny sposób.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro