Festiwal gęsiny w Przysieku 2015. Jakubiak i pełne stoły [zdjęcia, wideo]

Redakcja
Na zdjęciu u góry z lewej strony Tomasz Jakubiak, który podzielił się z nami pomysłami na gęsinę. Obok przedstawiciele Mąkowarska (gmina Koronowo) - Leokadia, Wiesław i Monika Wysoccy: - Przywieźliśmy ze sobą m.in. flaki z gęsich żołądków, pierogi i czerninę
Na zdjęciu u góry z lewej strony Tomasz Jakubiak, który podzielił się z nami pomysłami na gęsinę. Obok przedstawiciele Mąkowarska (gmina Koronowo) - Leokadia, Wiesław i Monika Wysoccy: - Przywieźliśmy ze sobą m.in. flaki z gęsich żołądków, pierogi i czerninę es
- Pierwszym daniem, które zaserwujemy będą pierogi z gęsiny. Spokojnie, nie będziemy ich tutaj teraz wszystkich lepić - Tomasz Jakubiak poprowadził kulinary pokaz z dowcipem i przymrużeniem oka. Ten, wcześniej związany z Dzień Dobry TVN - dziennikarz kulinarny - był gościem pierwszego dnia Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny. Jutro (11 listopad) kolej na Magdę Gessler i jej cooking show!

 

Oprócz Tomasza Jakubiaka, w podtoruńskim Przysieku pojawili się dzisiaj hodowcy gęsiny z regionu. 

 

- Widać, że gęś faktycznie wkracza na nasze stoły - podkreśliła Leokadia Wysocka, która reprezentowała KGW Mąkowarsko. W Przysieku towarzyszyli jej córka Monika i mąż Wiesław. - Pełnię rolę menedżera żony - żartował. - Rzeczywiście, mamy grono stałych klientów. Jeden wierny klient z Torunia pojawia się wszędzie tam, gdzie my. Ba, dzisiaj odwiedził nas już trzy razy. Przywieźliśmy ze sobą osiemset pierogów, czerninę, flaki z żołądków gęsich - specjał małżonki, okrasę, smalec, półgęski.

 

- Często ustawiają się do nas kolejki jak za PRL-u - opowiada pani Leokadia. - Miło widzieć, że nasza praca nie idzie na marne. W ciągu roku przez nasze podwórko przewija się ok. 160 gęsi owsianych.

 

Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Na stołach królowała gęsina, ale nie zabrakło innych specjałów. Uczestników imprezy kusiły m.in. swojskie sery, ciasta. - Wrócimy do Torunia z rogalami świętomarcińskimi - pokazał Dominik Szwankowski. - Kupiłam całą gęś. Zobaczymy, czy sobie z nią poradzę w kuchni - dodała z uśmiechem jego żona. - W takich imprezach podoba mi się to, że widzę, od kogo kupuję. Mogłam nawet dłużej porozmawiać z panią, która przywiozła naszą gęś. W relacji market-klient nie ma mowy o takim luksusie. 

 

 

Tegoroczny festiwal w Przysieku jest siódmą edycją imprezy promującej gęsinę. W zeszłym roku w Przysieku pojawiło się około 150 wystawców, których odwiedziło z kolei prawie 20 tysięcy osób.

 

Nie przegapcie drugiego dnia festiwalu. To jego program:
  • 10.00    Komunikaty, program imprezy
  • 10.30    Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Koronowa (Mistrzowie Europy 2015)
  • 11.00    Halina Bielińska, Anna Marek, Andrzej Klonecki: „Teoretycznie i praktycznie o gęsi Białej Kołudzkiej” – prelekcja i pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 12.00    Turniej kulinarny dla dziennikarzy: „Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej”
  • 12.45    Philippe Abraham: „Gęś w kuchni francuskiej” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 13.45    Georgian Voices – krótki występ zespołu z Gruzji, śpiewającego tradycyjne pieśni gruzińskie
  • 14.00    Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I
  • 14.45   „Złote półgęski 2015” – ogłoszenie laureatów tegorocznego konkursu
  • 15.15    Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część II
  • 16.15    Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

 

Festiwal gęsiny w Przysieku 2015. Jakubiak i pełne stoły [zdjęcia, wideo]

 

Festiwal gęsiny w Przysieku 2015. Jakubiak i pełne stoły [zdjęcia, wideo]

 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Festiwal gęsiny w Przysieku 2015. Jakubiak i pełne stoły [zdjęcia, wideo] - Gazeta Pomorska