Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego. Polska awansuje o 3 miejsca w porównaniu do 2020 roku

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Raport prezentuje dane na temat bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym.
Raport prezentuje dane na temat bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym. Szymon Starnawski/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Po raz 10. Economist Impact opublikował Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI). W rankingu zebrano 113 krajów. Polska awansowała o trzy miejsca i zajęła 22. pozycję.

Tendencja spadkowa na rynku

Raport prezentuje dane na temat bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym. Po raz kolejny wskaźnik ma tendencję spadkową. W analizie danych pod uwagę brane są czynniki takie, jak m.in. cenowa przystępność żywności, dostępność, jakość i bezpieczeństwa oraz zmiany klimatyczne.

- Na przestrzeni 10-lecia indykator definiujący dostępność żywności w Polsce stale wzrastał. Wyższy wskaźnik Polski w kategorii „Zasoby Naturalne i odporność na zmiany klimatu” jest efektem korzystnych zmian związanych z dostosowaniem się naszego kraju do zmieniających się warunków klimatycznych. Polska jest obecnie jednym z 27 krajów z Indeksu, które otrzymały najwyższy wskaźnik w kategorii „Zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu/ Zarządzanie ryzykiem katastrof”. To efekt wdrożonego „Strategicznego planu adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku 2020 z perspektywą do roku 2030” oraz obowiązującej polityki zarządzania ryzykiem katastrof. W Polsce znacznie rozwinęła się infrastruktura rolna. W tym obszarze zanotowano poprawę o 10,2 punktu. Ponadto, poprawiliśmy wskaźniki w zakresie bioróżnorodności ekosystemów wodnych i presji związanej z urbanizacją – mówi Przemysław Szubstarski, Country Leader Corteva Agriscience Polska, firmy zaangażowanej w powstanie indeksu.

To też może Cię zainteresować

Co wpływa na bezpieczeństwo żywności?

Według raportu, na spadek wskaźnika bezpieczeństwa żywności miały miejsce następujące czynniki:

  • pandemia COVID-19,
  • czynniki związane ze zmianą klimatu, których wpływ jest coraz większy,
  • niestabilność cen żywności,
  • niedostateczne inwestycje rządów w rolnictwo.

- Przez ostatnie dziesięć lat GFSI dostarczał liderom i interesariuszom systemów żywnościowych na całym świecie twarde dane i poparte danymi dowody potrzebne przy tworzeniu prawodawstwa i programów mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego – dodaje Pratima Singh, zarządzająca GFSI w Economist Impact.

Jak utrzymać poziom bezpieczeństwa żywnościowego? Raport zwraca uwagę, że istotne są innowacje zwiększające odporność roślin na trudne warunki pogodowe oraz pomoc żywnościowa dla zagrożonych grup.

Źródło: inf. prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie