Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego. Polska awansuje o 3 miejsca w porównaniu do 2020 roku

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Raport prezentuje dane na temat bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym.
Raport prezentuje dane na temat bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym. Szymon Starnawski/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Po raz 10. Economist Impact opublikował Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI). W rankingu zebrano 113 krajów. Polska awansowała o trzy miejsca i zajęła 22. pozycję.

Tendencja spadkowa na rynku

Raport prezentuje dane na temat bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym. Po raz kolejny wskaźnik ma tendencję spadkową. W analizie danych pod uwagę brane są czynniki takie, jak m.in. cenowa przystępność żywności, dostępność, jakość i bezpieczeństwa oraz zmiany klimatyczne.

- Na przestrzeni 10-lecia indykator definiujący dostępność żywności w Polsce stale wzrastał. Wyższy wskaźnik Polski w kategorii „Zasoby Naturalne i odporność na zmiany klimatu” jest efektem korzystnych zmian związanych z dostosowaniem się naszego kraju do zmieniających się warunków klimatycznych. Polska jest obecnie jednym z 27 krajów z Indeksu, które otrzymały najwyższy wskaźnik w kategorii „Zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu/ Zarządzanie ryzykiem katastrof”. To efekt wdrożonego „Strategicznego planu adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku 2020 z perspektywą do roku 2030” oraz obowiązującej polityki zarządzania ryzykiem katastrof. W Polsce znacznie rozwinęła się infrastruktura rolna. W tym obszarze zanotowano poprawę o 10,2 punktu. Ponadto, poprawiliśmy wskaźniki w zakresie bioróżnorodności ekosystemów wodnych i presji związanej z urbanizacją – mówi Przemysław Szubstarski, Country Leader Corteva Agriscience Polska, firmy zaangażowanej w powstanie indeksu.

To też może Cię zainteresować

Co wpływa na bezpieczeństwo żywności?

Według raportu, na spadek wskaźnika bezpieczeństwa żywności miały miejsce następujące czynniki:

  • pandemia COVID-19,
  • czynniki związane ze zmianą klimatu, których wpływ jest coraz większy,
  • niestabilność cen żywności,
  • niedostateczne inwestycje rządów w rolnictwo.

- Przez ostatnie dziesięć lat GFSI dostarczał liderom i interesariuszom systemów żywnościowych na całym świecie twarde dane i poparte danymi dowody potrzebne przy tworzeniu prawodawstwa i programów mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego – dodaje Pratima Singh, zarządzająca GFSI w Economist Impact.

Jak utrzymać poziom bezpieczeństwa żywnościowego? Raport zwraca uwagę, że istotne są innowacje zwiększające odporność roślin na trudne warunki pogodowe oraz pomoc żywnościowa dla zagrożonych grup.

Źródło: inf. prasowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera