Idealne ciasto na pierogi. Gospodynie wiejskie mają swoje sposoby. Co dodać, aby było elastyczne? Z jajkiem, bez jajka, a może z olejem?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Niektórzy zamiast jajka dodają masło. Składniki: 400 g mąki, łyżeczka masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szklanka gorącej wody.
Niektórzy zamiast jajka dodają masło. Składniki: 400 g mąki, łyżeczka masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szklanka gorącej wody. 123rf/volff
Ciasto na pierogi - już dziś wielu z nas przygotowuje pierogi z wybranym farszem. Hurtowe ilości trafiają do zamrażalnika, aby potem ugotowane lub podsmażone raczyć swoim smakiem nasze kubki smakowe. Jak Polska różnorodna, tak wiele jest przepisów. O sukcesie całego dania stanowi ciasto. Gospodynie prześcigają się w pomysłach na cudowny, sekretny składnik, który sprawi, że właśnie ich ciasto będzie idealne. Z jajkiem, bez jajka, z olejem, a może z masłem? Jakie przepisy na pierogi cieszą się popularnością? Święta tuż, tuż, pora zabrać się za planowanie menu.

Spis treści

Siła tkwi w cieście. Każdy robi je inaczej

Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi, ma ten, który wychodzi mu najlepiej. Najważniejsze, aby ciasto nie było gumowe i ładnie okalało nadzienie. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga maksymalnie 3-4 składników, w zależności od preferencji. Mimo że na przestrzeni ostatnich lat podrożały mąka, jaja, warzywa, to ugotowanie garnka klasycznych pierogów z kapustą i grzybami wciąż będzie bardziej opłacalne niż wystawienie np. półmiska smażonych karpi.

Ciasto na pierogi z mąki i wody

Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut, zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem. Nie będzie też zasychać i się kruszyć.

Przepis na klasyczne ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Ciasto na pierogi będzie łatwo się rozwałkowywać, gdy do jego przygotowania użyjemy mąki pszennej w typie 450-500, pisze Anna Daniluk, stronakuchni.pl.

Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka lub masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać. Będzie też miało kremowy kolor ze względu na dodanie jajka.

Przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka:

  • 650 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ok. 300 ml ciepłej wody.

Zamiennikiem jajka może być masło. Ciasto staje się wtedy kleiste i delikatne, wyczuwalny jest również maślany smak.

Gospodynie z Podlasia radzą, by ciasto finalnie było twarde, będzie łatwiej dzielić je na części do rozwałkowania. Przykładowy przepis:

  • 400 g mąki,
  • łyżeczka masła lub margaryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szklanka gorącej wody.

Ciasto na pierogi z olejem

Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie przygotowują ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodaje się olej, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.

Przykładowy przepis gospodyń wiejskich z Anielina:

  • 500 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml gorącej wody.
od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro