Tak możesz zaoszczędzić na zakupach nie tylko przed świętami. Potraw na Wielkanoc zrób mniej, bo i tak znaczna część trafia do kosza

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
12% wszystkich ankietowanych nigdy nie przerabiało jedzenia świątecznego, a duża część nie jest zainteresowana inspiracjami i wiedzą dotyczącą niemarnowania żywności, co stanowi 16% badanych.
12% wszystkich ankietowanych nigdy nie przerabiało jedzenia świątecznego, a duża część nie jest zainteresowana inspiracjami i wiedzą dotyczącą niemarnowania żywności, co stanowi 16% badanych. 123rf
Udostępnij:
"Dorzuć jeszcze za 2-3 jajka, ziemniaki, kiełbaski, żeby nie zabrakło" - znacie to z własnych przygotowań do Wielkanocy? Często jedzenie po świętach nam zostaje i w końcu psuje się, a potem jest wyrzucane. A żywność jest coraz droższa, inflacja szaleje, więc może Wielkanoc 2022 przygotować z większym rozmysłem, żeby potem nie marnować jedzenia? Znamy wyniki badania, które mówi o tym, co najczęściej wyrzucamy po świętach wielkanocnych i ile na nie wydajemy. Może w tym roku zrobimy nieco inaczej?

Sałatka jarzynowa, pieczywo, różnego rodzaju szynki - to pierwsza trójka najczęściej wyrzucanego jedzenia po Wielkanocy. Kupujemy i przygotowujemy za dużo. Aż 38 proc. Polaków otwarcie deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po świętach wielkanocnych. Ile i co konkretnie marnujemy postanowiło zbadać Too Good To Go we współpracy z Kantar Public.

W czasie świąt marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia

W ostatnich dniach wiele z nas stara się oszczędzać wobec rosnących cen produktów i usług. Według szybkiego szacunku GUS w marcu 2022 żywność podrożała o 9,2 proc. w porównaniu do marca ubiegłego roku. Ekonomiści mówią, że to nie koniec podwyżek. W związku z rosnącymi kosztami życia (bo drożeje także energia i to znaczniej niż jedzenie), warto lepiej planować zakupy i menu na święta.

Wyniki badania na zlecenie twórców aplikacji Too Good To Go pokazują, że co roku w święta w koszach ląduje ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Chcemy być gościnni i uraczyć rodzinę oraz przyjaciół wszystkim, co najlepsze. I absolutnie sałatki czy faszerowanych jajek nie może zabraknąć!

Dlaczego marnujemy żywność po świętach?
Dlaczego marnujemy żywność po świętach? materiały prasowe

Postawy Polaków w tym zakresie potwierdza badanie przeprowadzone przez Kantar Public dla Too Good To Go, w którym aż 54 proc. respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to konieczne na 2 dni świąt. Efekt jest takie, że część ze świątecznych smakołyków i tradycyjnych dań ląduje w koszu, bo zdążą już się zepsuć.

Takiego jedzenia przygotowujemy na Wielkanoc za dużo

Polacy są przywiązani do tradycji. Aż 84% przygotowuje pisanki lub kraszanki w swoich domach z jajek gotowanych, które nierzadko lądują w koszu. Nie tylko one. Wyrzucamy głównie:

  • sałatkę jarzynową (62%),
  • pieczywo (39%),
  • różnego rodzaju szynki (25%),
  • warzywa i owoce (23%),
  • baranek z cukru (23%),
  • jajka na twardo (21%),
  • kiełbasa (21%).

Wciąż większość z nas (65 proc.) przygotowuje samodzielnie jedzenie na święta. Komentując wyniki badania Too Good To Go wskazuje, że wobec tego mamy realny wpływ na ograniczenie marnowanego jedzenia w tym czasie.

Zakupy na święta wielkanocne. W 2022 roku planujemy wydatki uważniej

Autorzy badania przyjrzeli się także świątecznym wydatkom Polaków. Ponad połowa z nas przeznacza na święta budżet od 300 zł wzwyż, przy czym większość z nich deklaruje, że jest to kwota mieszcząca się w granicach 300-500 zł.

Polacy odczuwają potrzebę niemarnowania żywności, ponieważ aż 64 proc. chce w tym roku zwracać większą uwagę na tę kwestię. Argumentują to głównie obecną sytuacją gospodarczą i rosnącymi cenami produktów (66 proc.). W drugiej kolejności wymieniają swoją wiedzę konsumencką, natomiast w trzeciej świadomość negatywnego wpływu marnowania jedzenia na środowisko naturalne.

Jak zaoszczędzić na świętach i nie marnować żywności?

W analizowanym badaniu padło pytanie o sposoby na ograniczenie marnowania żywności. Tu ankietowani wymieniają między innymi

  • odpowiedni sposób przechowywania (57%),
  • unikanie nieprzemyślanych zakupów (49%),
  • przygotowywanie listy zakupów (44%),
  • wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39%).

- Aby walczyć z marnowaniem jedzenia, należy wiedzieć, jakie są tego przyczyny. Dotychczasowe badania przeprowadzone przez Banki Żywności pokazywały, że w święta wielkanocne – czasie szczególnym dla Polaków – marnujemy nawet 3 razy więcej jedzenia. Właśnie dlatego postanowiliśmy zgłębić temat i zbadać postawy, by jeszcze lepiej zobrazować problem – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

- Zadziwiający jest fakt, że aż 39 proc. Polaków kupuje produkty z długim terminem ważności jako sposób przeciwko marnowaniu jedzenia, ponieważ ta strategia nie rozwiązuje problemu. To drogowskaz dla nas do dalszych działań edukacyjnych” - dodaje Kurnatowska.

Poznaj sposoby na niemarnowanie żywności
Poznaj sposoby na niemarnowanie żywności materiały prasowe

Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w marcu 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18. roku życia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie