W tym roku w „Spodkach” WOAK odbyła się XVII edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem na szczeblu regionalnym są Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego (na poziomie krajowym głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie). Tym razem, swoje wyroby prezentowało 84 producentów z całego regionu. W sumie wystawili oni 129 produktów, które oceniane były w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi i napoje regionalne.
Podczas Podlaskiej edycji konkursu, komisja nominowała produkty, które będą walczyć o tytuł „Perła 2017” z regionalnymi przysmakami z innych części Polski. Wśród wybranych przez kapitułę była nagrodzona w poprzedniej edycji „Naszego kulinarnego dziedzictwa” „Szynka wołowa z siana”.
- Nasze mięso przygotowywane jest z przepisu, który pochodzi jeszcze sprzed wojny - opowiada Paulina Deresz z Lebiedzina. - Ludzie, żeby uniknąć skonfiskowania mięsa przez Niemców i Rosjan, ukrywali je w sianie. Kiedy usłyszeliśmy tę historię, sami postanowiliśmy zrobić taką szynkę.
„Szynka wołowa z siana” przez pierwsze dwa tygodnie konserwuje się w sosie własnym. Potem jest wędzona, a następnie przez dwa tygodnie wisi nad kominem. Po tym czasie trzeba ją włożyć do kosza z sianem, w którym dojrzewa.
Autorka: Katarzyna Łuszyńska
Nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017"
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”
I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”
Wyróżnienia:
Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”
Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda
Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”
Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”
Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”
Wyróżnienia:
Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”
Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”
Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”
Wyróżnienia:
Helena Datczuk za „Pałyniówkę”
Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”
Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Krystyna Pietraszko za „Zaguby”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”
Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”
Wyróżnienia:
Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”
W kategorii „Od pola do stołu”
I nagroda
Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”
II nagroda
Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”
III nagroda
Ewa Bogoszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:
Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach
Golonka z garnka – Maria Giczewska
Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz
Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka
Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”
Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?