Warto podkreślić, że tylko symbol Euroliścia jest potwierdzeniem pochodzenia produktu z ekologicznej, kontrolowanej i certyfikowanej uprawy lub hodowli. To także gwarancja transparentności wytwórców na każdym etapie drogi produktu: od pola do półki sklepowej, ponieważ cały proces podlega ścisłym kontrolom przeprowadzanym przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.
Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?
– Kluczowa, prawnie usankcjonowana różnica to sposób wytwarzania. Żywność ekologiczna oznacza surowce oraz produkty ich przetwórstwa pochodzące z systemu produkcji ekologicznej. Założenia wypracowane oddolnie w latach 70. XX w. w proteście przeciw chemizacji żywności i środowiska dały podstawy legislacji, która od lat 90. reguluje w Europie sposób wytwarzania, przetwarzania i znakowania żywności wprowadzanej do obrotu jako ekologiczna = organiczna = biologiczna – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak, rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
W przypadku produkcji ekologicznej odrzuca się chemiczne nawozy, regulatory wzrostu, herbicydy, pestycydy, w produkcji zwierzęcej syntetyczne dodatki paszowe, antybiotyki i hormony w paszach.
Ekologiczna produkcja rolna bazuje na zasobach przyrodniczych gospodarstwa w sposób zrównoważony, stosując m.in.:
- płodozmian,
- nawozy naturalne,
- nawozy zielone wiążące azot atmosferyczny,
- ograniczone zabiegi uprawowe,
- inne działania utrzymujące trwałą żyzność gleby.
W ekologicznym chowie zwierząt zapewnione są naturalne pasze oraz dobrostan: dostęp do pastwisk, obszerne stanowiska w budynkach inwentarskich, etc.
– W ekoprzetwórstwie dopuszczone jest stosowanie około 50 dodatków technologicznych (np. drożdże i proszek do pieczenia) spośród blisko 350 substancji dozwolonych prawnie w UE. W przetwórstwie ekologicznym chodzi o zachowanie maksimum pierwotnych właściwości surowców – mówi dr inż. Urszula Sołtysiak.
Do tego dochodzi zakaz stosowania organizmów modyfikowanych genetyczne (GMO) i produktów pochodnych. Żywność ekologiczną należy zgłosić do krajowego systemu kontroli i poddać inspekcjom prowadzonym przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?
Sołtysiak wyjaśnia, że „rezygnacja z przemysłowych środków produkcji stymulujących wydajność skutkuje niższymi plonami w rolnictwie ekologicznym niż w schemizowanej produkcji konwencjonalnej.
– Niższa wydajność produkcji ekologicznej jest kompensowana wyższymi cenami ekoproduktów, wyrównując rolnikom ekologicznym tzw. utracone zyski. Wyższe ceny certyfikowanych surowców ekologicznych przekładają się na wyższe ceny produktów przetworzonych – dodaje ekspertka.
Tłumaczy również, że za wyższymi cenami żywności ekologicznej kryje się jednak dodatkowa wartość. – Wysoka biologiczna jakość produktów wytwarzanych w sposób naśladujący przyrodę, by jak najpełniej zagwarantować realizację potencjału biologicznego roślin i zwierząt dostarczających pokarmu człowiekowi – podsumowuje dr inż. Urszula Sołtysiak, rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Ile kosztuje żywność ekologiczna? Sprawdź:
Źródło: Polska Izba Żywności Ekologicznej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót