Czy żywność ekologiczna faktycznie jest droższa od zwykłej? Porównujemy ceny. Czym zwykłe produkty różnią się od ekologicznych?

Justyna Madan
Żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej i nie da się temu zaprzeczyć, ale są ku temu powody. Wyjaśnia to Polska Izba Żywności Ekologicznej.
Żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej i nie da się temu zaprzeczyć, ale są ku temu powody. Wyjaśnia to Polska Izba Żywności Ekologicznej. 123rf
Coraz chętniej zerkamy w stronę ekologicznej żywności. Jesteśmy świadomi tego, że te produkty są wolne od chemikaliów i szkodliwych składników. Rozpoznamy je po symbolu Euroliścia, który jest gwarantem produktów wytwarzanych w sposób ekologiczny. Jednak czym właściwie różni się zwykła żywność od tej ekologicznej i czy faktycznie jest droższa? Sprawdzamy ceny.

Spis treści

Warto podkreślić, że tylko symbol Euroliścia jest potwierdzeniem pochodzenia produktu z ekologicznej, kontrolowanej i certyfikowanej uprawy lub hodowli. To także gwarancja transparentności wytwórców na każdym etapie drogi produktu: od pola do półki sklepowej, ponieważ cały proces podlega ścisłym kontrolom przeprowadzanym przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.

Zobacz: Takie są ceny ekologicznej żywności

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

– Kluczowa, prawnie usankcjonowana różnica to sposób wytwarzania. Żywność ekologiczna oznacza surowce oraz produkty ich przetwórstwa pochodzące z systemu produkcji ekologicznej. Założenia wypracowane oddolnie w latach 70. XX w. w proteście przeciw chemizacji żywności i środowiska dały podstawy legislacji, która od lat 90. reguluje w Europie sposób wytwarzania, przetwarzania i znakowania żywności wprowadzanej do obrotu jako ekologiczna = organiczna = biologiczna – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak, rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

W przypadku produkcji ekologicznej odrzuca się chemiczne nawozy, regulatory wzrostu, herbicydy, pestycydy, w produkcji zwierzęcej syntetyczne dodatki paszowe, antybiotyki i hormony w paszach.

Ekologiczna produkcja rolna bazuje na zasobach przyrodniczych gospodarstwa w sposób zrównoważony, stosując m.in.:

  • płodozmian,
  • nawozy naturalne,
  • nawozy zielone wiążące azot atmosferyczny,
  • ograniczone zabiegi uprawowe,
  • inne działania utrzymujące trwałą żyzność gleby.

W ekologicznym chowie zwierząt zapewnione są naturalne pasze oraz dobrostan: dostęp do pastwisk, obszerne stanowiska w budynkach inwentarskich, etc.

– W ekoprzetwórstwie dopuszczone jest stosowanie około 50 dodatków technologicznych (np. drożdże i proszek do pieczenia) spośród blisko 350 substancji dozwolonych prawnie w UE. W przetwórstwie ekologicznym chodzi o zachowanie maksimum pierwotnych właściwości surowców – mówi dr inż. Urszula Sołtysiak.

Do tego dochodzi zakaz stosowania organizmów modyfikowanych genetyczne (GMO) i produktów pochodnych. Żywność ekologiczną należy zgłosić do krajowego systemu kontroli i poddać inspekcjom prowadzonym przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?

Sołtysiak wyjaśnia, że „rezygnacja z przemysłowych środków produkcji stymulujących wydajność skutkuje niższymi plonami w rolnictwie ekologicznym niż w schemizowanej produkcji konwencjonalnej.

– Niższa wydajność produkcji ekologicznej jest kompensowana wyższymi cenami ekoproduktów, wyrównując rolnikom ekologicznym tzw. utracone zyski. Wyższe ceny certyfikowanych surowców ekologicznych przekładają się na wyższe ceny produktów przetworzonych – dodaje ekspertka.

Tłumaczy również, że za wyższymi cenami żywności ekologicznej kryje się jednak dodatkowa wartość. – Wysoka biologiczna jakość produktów wytwarzanych w sposób naśladujący przyrodę, by jak najpełniej zagwarantować realizację potencjału biologicznego roślin i zwierząt dostarczających pokarmu człowiekowi – podsumowuje dr inż. Urszula Sołtysiak, rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Ile kosztuje żywność ekologiczna? Sprawdź:

Źródło: Polska Izba Żywności Ekologicznej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro