Spis treści
Za sałatkę jarzynową jak za zboże? Zamówienie potraw wielkanocnych to wielki wydatek
W jednej ze znanych restauracji w Warszawie za kilogram sałatki jarzynowej trzeba zapłacić ponad 130 zł. Skład wprawdzie jest poszerzony, można tam znaleźć m.in. marynowane grzyby, to i tak cena nie jest w zasięgu wielu Polaków. W firmach cateringowych koszt mieści się w średnim przedziale 40-70 zł, w zależności od miejsca i lokalu. U lokalnych gospodyń można znaleźć taniej, zdarzają się oferty poniżej 40 zł.
Wielkanocny rarytas kosztuje sporo, ale nie ma się co dziwić, ceny wielu podstawowych artykułów spożywczych poszły w górę. W obliczu rosnących kosztów produkcji, rachunków za gaz i prąd, zmniejszenia upraw, producenci nie mają wyjścia, muszą ustalać wyższe stawki za swoje produkty.
Nie chcesz zamawiać? Zrób swoją sałatkę jarzynową. Tyle kosztuje przygotowanie jej na Wielkanoc
Ceny gotowej sałatki jarzynowej w sklepie lub na zamówienie mogą przyprawić o zawrót głowy i portfela, dlatego warto zakasać rękawy i przygotować własną potrawę. Nie tylko będzie smaczniej, ale prawdopodobnie taniej. Mamy też gwarancję, że całość będzie miała smak i konsystencję, które lubimy i których oczekują nasi domownicy.
Kilogram sałatki jarzynowej to optymalna objętość do podania na wielkanocny stół. Oto lista produktów potrzebnych do sałatki i ich przykładowe ceny. Z podanych składników wyjdzie nam ok. 1200 g dania.
- 4 jaja – 4 zł,
- 4 duże marchewki (0,5 kg) – 1,5 zł,
- 2 duże pietruszki (250 g) – 2 zł,
- mały seler – 2,5 zł,
- cebula – 50 gr,
- jabłko – ok. 80 gr,
- 4 ogórki kiszone – 4,5 zł,
- puszka groszku konserwowego – 3 zł,
- puszka kukurydzy konserwowej – 4,5 zł,
- 4 łyżki majonezu – wystarczy kupno najmniejszego słoika (5-6 zł) lub kupno większego (8-13 zł), gdzie reszta przyda się do innych potraw, koszt niecałych 100 g wyjdzie ok. 3-4 zł.
- łyżka musztardy – ok. 20 gr,
- przyprawy – ok. 20 gr.
Podsumowując, przy podanych cenach i objętościach, koszt przygotowania pełnej miski sałatki jarzynowej to niecałe 28 zł. Koszt ten może jednak się różnić, w zależności, gdzie kupujemy konkretne produkty. Warto wziąć pod uwagę, że dojdzie nam czas poświęcony na gotowanie warzyw, siekanie i łączenie wszystkich składników. Fani kulinarnego szaleństwa mogą się też pokusić o przygotowanie własnych dodatków, tj. domowego majonezu i domowej musztardy.
Kilka rad od gospodyń. Jakich błędów nie popełniać przy sałatce jarzynowej?
Doświadczone gospodynie przygotowują sałatkę jarzynową nie tylko na święta wielkanocne lub bożonarodzeniowe, danie jest też świetną przystawką na wiele imprez. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
- Potrawy na bazie majonezu łatwo się psują, dlatego sałatkę należy spożyć w ciągu kilku dni od przygotowania.
- Jeśli dodajemy do niej jajka i cebulę, warto zjeść ją jeszcze szybciej.
- Sałatka jarzynowa powinna być przechowywana w lodówce, w szczelnym zamknięciu.
- Warzywa, które dodajemy do sałatki, powinny być dobrze osuszone, pozwoli to uniknąć zbierającej się wody.
- Jeśli dodajemy ogórki kiszone, należy je wcześniej dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
- Sałatka jarzynowa musi się przemaserować, warto przygotować ją dzień przed planowaną uroczystością.
- Przyprawy najlepiej dodać pod koniec całej pracy.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?