Czy surowe ziemniaki można mrozić? Pokrój, zetrzyj na tarce, zostaw w całości. Takie są najlepsze metody mrożenia ziemniaków

Justyna Madan
Justyna Madan
Ziemniaki można zamrozić na różne sposoby, najważniejsze jest jednak to, aby wcześniej poddać je obróbce cieplnej, chociaż na kilka minut.
Ziemniaki można zamrozić na różne sposoby, najważniejsze jest jednak to, aby wcześniej poddać je obróbce cieplnej, chociaż na kilka minut. pixabay.com
Są sposoby na przechowywanie ziemniaków tak, aby przetrwały wiele miesięcy. Jeśli jednak kupimy ich za dużo i nie chcemy, żeby zrobiły się pomarszczone i miękkie, a nie mamy w domu miejsca na długie przechowywanie, dobrą opcją może być zamrożenie ziemniaków. Nie dość, że nie zaczną „rosnąć”, to zawsze będziemy mieć porcję ziemniaków gotową do przygotowania ich na obiad.

Spis treści

Mrożenie ziemniaków to świetny sposób na przechowywanie udanych plonów, lub okazjonalnej wyprzedaży w sklepie spożywczym. Takie ziemniaki przydadzą się też, jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a nie chcemy kupować gotowych półproduktów. Jest jednak jedna, bardzo ważna zasada…

Nie można mrozić surowych ziemniaków

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś to robić, prawdopodobnie wiesz dlaczego nie można mrozić ziemniaków. Odpowiedź jest prosta, wyjmiesz z zamrażarki ściemniałe, pomarszczone ziemniaki.

Dlaczego tak się dzieje? Jeśli zamrażamy warzywa bez uprzedniego zblanszowania ich, naturalne enzymy zawarte w roślinach są nadal aktywne. I tak, pięknie pokrojona i przygotowana do gotowania zamrożonych, surowych ziemniaków wciąż powoli dojrzewa i rozkłada się w zamrażarce. A po wyjęciu rozpoczyna się kolejny proces, utlenianie. To powoduje, że robią się czarne.

Blanszowanie ziemniaków przez kilka minut, pieczenie lub smażenie ich przez chwilę wystarczy, aby móc je później zamrozić.

Najlepsze metody mrożenia ziemniaków

Mrożone frytki, czy kawałki ziemniaków, które kupujemy w sklepie są mrożone błyskawicznie. Dlatego, jeśli my sami to robimy, po obróbce mogą być odrobinę bardziej miękkie. Dlatego najlepiej smażyć frytki czy gotować ziemniaki bez wcześniejszego rozmrażania.

Ugotowane ziemniaki, chłodzimy, kroimy lub zostawiamy w całości, pakujemy do hermetycznie zamykanego opakowania i mrozimy. Najbardziej popularną metodą jest jednak blanszowanie ziemniaków w całości, pokrojonych w kostkę, w plasterki, na frytki, czy nawet startych na placki ziemniaczane. Taka podstawowa obróbka wystarczy, aby ziemniaki nie ciemniały.

Blanszowanie ziemniaków

Wlej wodę do dużego garnka, doprowadź ją do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kilka minut. Następnie odcedź i natychmiast zanurz ziemniaki w bardzo zimnej wodzie, dzięki czemu zatrzymamy proces gotowania. Jeśli kawałki ziemniaków mają 3-4 cm, blanszujemy je przez 5 minut, większe przez 10 minut. Możemy też dodać pół szklanki białego octu do zimnej kąpieli, dzięki czemu zamrożone ziemniaki nie zamienią się w papkę. Odsącz, osusz ręcznikiem kuchennym.

Kawałki ziemniaków najlepiej jest ułożyć na tacce, można to robić warstwami, ale wtedy przekładamy każdą warstwę pergaminem. Tackę wkładamy do zamrażarki na 4-6 godzin, w zależności jak duże są ziemniaki. Po tym czasie przekładamy je do zapinanej torby, wcześniej usuwając jak najwięcej powietrza i znów wkładamy do zamrażarki.

Wskazówki dotyczące mrożenia ziemniaków

Jeśli mrozimy całe ziemniaki, lepiej sprawdzą się młode ziemniaki niż stare.

Na sałatkę ziemniaczaną, kroimy ziemniaki w 2-3 centymetrowe kawałki, blanszujemy przez 5 minut i mrozimy. Kiedy przyjdzie ich czas, gotujemy do miękkości i dodajemy pozostałe składniki naszej sałatki.

Ziemniaki na placki ziemniaczane też można zamrozić. Trzemy je na tarce, blanszujemy przez około 2 minuty, wystarczy że będą miękkie, ale nie chcemy, żeby zamieniły się w papkę. Przelej do durszlaka, następnie zanurz w kąpieli wodnej, odciśnij nadmiar wody i rozłóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Przełóż do hermetycznie zamykanego pudełka i w ten sposób mogą być zamrożone.

Ziemniaki przed mrożeniem można też usmażyć, zwłaszcza frytki i placki ziemniaczane. Nie trzeba jednak robić tego do końca. Frytki wystarczy smażyć tylko przez 5 minut, placki ziemniaczane smażymy tak, aby nie były surowe w środku, na zewnątrz mogą się lekko zarumienić. Zarówno placki jak i frytki przekładamy do woreczka strunowego i pozbywamy się nadmiaru powietrza.

Zostały ci tłuczone ziemniaki z obiadu? Je też możesz zamrozić. Wystarczy rozłożyć na tacce placki uformowane z tłuczonych ziemniaków i przełożyć je do zamrażarki, a kiedy będą już skamieniałe, przekładamy je do woreczka strunowego.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera