Jak powstaje ćwikła, z czym ją łączyć? Zrób ją sam. Ten smak podkreśli wielkanocne menu. Zobacz przepisy od gospodyń wiejskich

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Z chrzanem? Do jaj lub kiełbasy? Ćwikły można spróbować na wiele sposobów.
Z chrzanem? Do jaj lub kiełbasy? Ćwikły można spróbować na wiele sposobów. 123rf/teresaterra
Ćwikła od lat gości na domowych stołach, stanowi smakowity dodatek do dań i przekąsek. Można kupić gotową, można też pokusić się o przygotowanie własnej. Bazą do jej wykonania, jak sama nazwa wskazuje, są ugotowane buraki ćwikłowe. Z odpowiednimi dodatkami powstaje sałatka/mus, który sprawdzi się również w wielkanocnym menu.

Spis treści

Ćwikła jako dodatek do wielu potraw

Choć to majonez i musztarda królują jako naturalne wzmacniacze smaku polskiej kuchni, coraz chętniej wraca się do tradycyjnych wiejskich smaków. O ćwikle pisał już Mikołaj Rej, dziś wyrób z buraków przeżywa odrodzenie. Podaje się go z pasztetami, mięsami, wędlinami, niekiedy z kanapkami. Na Wielkanoc można ją dodać do jaj na twardo, w polskich domach stanowi też element święconki.

Buraki, choć zdrowe, nie są dla wszystkich. Ćwikłę przede wszystkim powinno się jeść w rozsądnych ilościach. U niektórych może powodować problemy trawienne, nie poleca się jej osobom podatnym na kamienie nerkowe.

Jak powstaje ćwikła? Oto przepisy gospodyń wiejskich

Przygotowanie ćwikły nie jest trudne, wymaga jednak czasu. Klasycznie powstaje tylko z buraków i dodatków. Obrane buraki ćwikłowe trzeba ugotować, utrzeć i połączyć z wybranymi składnikami. Jedni wolą ją na słodko, drudzy na ostro lub kwaśno. Co ciekawe, w niektórych regionach popularna jest ćwikła z chrzanem, dla której mieszkańcy używają określenia „ćwikła”.

Ćwikła z chrzanem – KGW „Dzikowianki”

Składniki:

  • 1 kg upieczonych buraków,
  • 8 czubatych łyżek tartego chrzanu,
  • 3-4 łyżki soku cytrynowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ścieramy upieczone i ostudzone buraki na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy 8 łyżek startego chrzanu. Mieszamy dokładnie z kilkoma szczyptami soli i pieprzu, dodajemy również cytrynę i cukier. Możemy podawać od razu do spożycia lub przełożyć do słoiczków i zapasteryzować na zimę.

Wiejska ćwikła – KGW w Stajenczynkach

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • sok z jednej cytryny,
  • 5 łyżek octu,
  • szczypta soli i cukru.

Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, ścieramy na tarce. Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy ocet, sok, sól i cukier, mieszamy i zostawiamy na noc. Doprawiamy, jeżeli czegoś brakuje. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 110°C, około 40 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro