Naszą odporność poza ruchem i dobrym snem buduje również właściwa dieta. "Owoce i warzywa stanowią podstawę zbilansowanej diety, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa sezonowe", wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny, który wspólnie z Ministerem Zdrowia przygotował wykaz odpowiednich warzyw.
Jakie warzywa sezonowe jeść w październiku, by wzmacniać odporność?
Posiłki powinny być regularne, pełnowartościowe i zróżnicowane - jasna sprawa. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Najlepiej, by większość stanowiły warzywa (ok. 3/4).
Te warzywa do jedzenia jesienią zaleca GIS oraz resort zdrowia:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych związków takich jak np.: antocyjany, flawonoidy, izoflawony. Składniki te m.in. stymulują układ immunologiczny, mają działanie antyoksydacyjne, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów.
To też może Cię zainteresować
Warzywa i owoce to ważne źródło m.in.
- potasu,
- błonnika pokarmowego,
- kwasu foliowego,
- witaminy A oraz C.
Włączenie warzyw i owoców do diety prowadzi do obniżenia ciśnienia, ustabilizowania poziomu cukru we krwi, wspomaga prace układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.
Jak wzmocnić swoją odporność? Kilka porad NCEŻ:
- do każdego posiłku jedz warzywa lub owoce;
- codzienne jedz warzywa bogate w witaminę C (kapusta, papryka, kalafior, brokuły, truskawki, porzeczki, natka pietruszki, pomarańcze, kiwi);
- codziennie spożywaj fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry, maślanki), włączaj do swojej diety kiszonki;
- włączaj do jadłospisu produkty bogate w witaminę D (tłuste ryby morskie, jaja)
- jedź produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, makaron razowy)
- jedz posiłki regularnie, nie zapominaj o śniadaniu;
- stosuj urozmaiconą dietę.
Zbiory warzyw 2021 z polskich upraw
Rzeczoznawcy Głównego Urzędu Statystycznego ocenili pod koniec września produkcję warzyw gruntowych na blisko 3,9 mln t, a to ok. 2% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Ile ostatecznie rolnicy zbiorą ze swoich pól, będzie zależało od warunków pogodowych na ostatnim etapie wegetacji. To oraz nasilenie chorób grzybowych i żerowanie szkodników będzie kluczowe zwłaszcza dla późnych odmian.
"Biorąc pod uwagę aktualną sytuację pogodową, przewiduje się nieznaczne pogłębienie spadku produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu", podał GUS.
Szacowane zbiory poszczególnych warzyw w 2021 roku:
- kapusta - ponad 0,7 mln t,
- kalafiory - nieznacznie powyżej 142 tys. t,
- cebula - 628 tys. t.
- marchew - 638 tys. t,
- buraki - 239 tys. t,
- pomidory - ok. 157 tys. t,
- ogórki - niespełna 120 tys. ton.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 1,2 mln ton. Największy udział w tej grupie mają dynie, a także pietruszka i selery korzeniowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót