Jakie warzywa sezonowe jeść w październiku? Te warzywa zaleca Ministerstwo Zdrowia

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Najwięcej cennych składników znajduje się w surowych warzywach i owocach, przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Jakie warzywa jeść jesienią? Oto lista zalecanych --->
Najwięcej cennych składników znajduje się w surowych warzywach i owocach, przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Jakie warzywa jeść jesienią? Oto lista zalecanych --->pixabay.com
Jakie sezonowe warzywa jeść w październiku? Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że odpowiednia dieta jest jednym z elementów, który może zapobiegać grypie i chronić nas jesienią. To właśnie w jesienno-zimowych miesiącach obserwuje się zwiększoną zachorowalność na grypę. Jakie warzywa powinny trafić na nasz talerz w październiku, by wspierać odporność?

Naszą odporność poza ruchem i dobrym snem buduje również właściwa dieta. "Owoce i warzywa stanowią podstawę zbilansowanej diety, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa sezonowe", wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny, który wspólnie z Ministerem Zdrowia przygotował wykaz odpowiednich warzyw.

Jakie warzywa sezonowe jeść w październiku, by wzmacniać odporność?

Posiłki powinny być regularne, pełnowartościowe i zróżnicowane - jasna sprawa. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Najlepiej, by większość stanowiły warzywa (ok. 3/4).

Te warzywa do jedzenia jesienią zaleca GIS oraz resort zdrowia:

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: Warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych związków takich jak np.: antocyjany, flawonoidy, izoflawony. Składniki te m.in. stymulują układ immunologiczny, mają działanie antyoksydacyjne, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów.

To też może Cię zainteresować

Warzywa i owoce to ważne źródło m.in.

  • potasu,
  • błonnika pokarmowego,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy A oraz C.

Włączenie warzyw i owoców do diety prowadzi do obniżenia ciśnienia, ustabilizowania poziomu cukru we krwi, wspomaga prace układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.

Jak wzmocnić swoją odporność? Kilka porad NCEŻ:

  • do każdego posiłku jedz warzywa lub owoce;
  • codzienne jedz warzywa bogate w witaminę C (kapusta, papryka, kalafior, brokuły, truskawki, porzeczki, natka pietruszki, pomarańcze, kiwi);
  • codziennie spożywaj fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry, maślanki), włączaj do swojej diety kiszonki;
  • włączaj do jadłospisu produkty bogate w witaminę D (tłuste ryby morskie, jaja)
  • jedź produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, makaron razowy)
  • jedz posiłki regularnie, nie zapominaj o śniadaniu;
  • stosuj urozmaiconą dietę.

Zbiory warzyw 2021 z polskich upraw

Rzeczoznawcy Głównego Urzędu Statystycznego ocenili pod koniec września produkcję warzyw gruntowych na blisko 3,9 mln t, a to ok. 2% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Ile ostatecznie rolnicy zbiorą ze swoich pól, będzie zależało od warunków pogodowych na ostatnim etapie wegetacji. To oraz nasilenie chorób grzybowych i żerowanie szkodników będzie kluczowe zwłaszcza dla późnych odmian.

"Biorąc pod uwagę aktualną sytuację pogodową, przewiduje się nieznaczne pogłębienie spadku produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu", podał GUS.

Szacowane zbiory poszczególnych warzyw w 2021 roku:

  • kapusta - ponad 0,7 mln t,
  • kalafiory - nieznacznie powyżej 142 tys. t,
  • cebula - 628 tys. t.
  • marchew - 638 tys. t,
  • buraki - 239 tys. t,
  • pomidory - ok. 157 tys. t,
  • ogórki - niespełna 120 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 1,2 mln ton. Największy udział w tej grupie mają dynie, a także pietruszka i selery korzeniowe.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro