Krowy jerseyki z Sierżni dają prawdziwe „białe złoto”

Tomasz Kodłubański
Obecnie w gospodarstwie Nasarzewskich jest osiemnaście krów mlecznych
Obecnie w gospodarstwie Nasarzewskich jest osiemnaście krów mlecznych Tomasz Kodłubański
Mleko od krów rasy Jersey jest uważane na całym świecie za najlepszy surowiec do produkcji serów, a także do codziennego spożycia. Zawiera też więcej niż przeciętne mleko minerałów. Położone w Strykowie w województwie łódzkim gospodarstwo istnieje od 2003 roku.

Jego właściciele, Joanna i Przemysław Nasarzewscy, początkowo zajmowali się końmi. Przez przypadek, w 2007 roku, stali się posiadaczami  Luśki - jałówki rasy Jersey. Okazało się, że mleko dorosłej już krowy cieszyło się dużym powodzeniem, dlatego też w Strykowie pojawiły się kolejne przedstawicielki tej rasy bydła.

Gospodarstwo położone jest na skraju malowniczego Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich.

- W naszym małym rodzinnym gospodarstwie, w którym poza nami, czyli Aśką, Przemkiem i Julką, mieszkają krowy rasy jersey, konie wszelakich ras i maści, a także psy, koty i kozy - opowiada ze śmiechem Joanna Nasarzewska.

Nasarzewscy od zawsze smakowali w dobrym mleku, jogurtach i serach.

- Kiedyś przypadkowo poznaliśmy krowy Jersey, była też wtedy okazja spróbować mleka, które dla tej rasy jest tak bardzo charakterystyczne. Wtedy podjęliśmy wspólnie decyzję, że jeżeli kiedyś będziemy mieć krowę, to tylko rasy jersey. Słowo się rzekło i w naszym gospodarstwie zamieszkała pierwsza jałówka Luśka. Z czasem stado się powiększało, a my poszerzaliśmy i nadal poszerzamy swą wiedzę z zakresu tradycyjnego przetwórstwa mleka i serowarstwa.

Obecnie w gospodarstwie Nasarzewskich jest osiemnaście krów mlecznych.

- Nasze krowy może nie dają tyle mleka, co popularne Hf-y, bo jest to maksymalnie do 5 tysięcy litrów od sztuki rocznie, ale za to jakie to mleko... Wszystkie są w okresie pierwszej laktacji, a najstarsza sztuka ma już dziewięć lat i całkiem dobrze się trzyma - chwali się właścicielka stada.

Co bardzo ważne, krowy z Sierżni są karmione wyłącznie naturalnymi paszami i nie dostają kiszonek.

- Nasze krowy od wiosny do jesieni całymi dniami pasą się na dużych pastwiskach razem z końmi. Traktujemy je jak członków rodziny, każda ma imię i swoją historię. One w zamian dają nam wspaniałe, kremowe mleko, które oferujemy klientom zainteresowanym naprawdę ekologicznym mlekiem.

 

Mleko od krów rasy Jersey jest uważane na całym świecie za najlepszy surowiec do produkcji serów, a także do codziennego spożycia. Charakteryzuje się kremową barwą, dużą zawartością tłuszczu - 6-8 procent, wysoką zawartością białka - około 4 procent. Zawiera też więcej niż przeciętne mleko minerałów, w tym wapnia - około 5,5 procenta.

 

Mleko od krów rasy Jersey jest uważane na całym świecie za najlepszy surowiec do produkcji serów, a także do codziennego spożycia. Charakteryzuje się kremową barwą, dużą zawartością tłuszczu - 6-8 procent, wysoką zawartością białka - około 4 procent. Zawiera też więcej niż przeciętne mleko minerałów, w tym wapnia - około 5,5 procenta.

-  Mleko pochodzi z udoju z dnia poprzedzającego dzień dostawy. Krowy są karmione wyłącznie naturalnymi paszami, zimą karmione są sianem, zbożem, marchwią oraz wysłodkami buraczanymi. Nie stosujemy w żywieniu kiszonek, które psują smak mleka, nie stosujemy hormonów ani antybiotyków. Nasze krowy są pod stała opieką weterynaryjną, a samo mleko jest regularnie badane i dopuszczone do spożycia w stanie surowym.

Państwo Nasarzewscy sprzedają swoje mleko okolicznym mieszkańcom, wstawiają je do sklepów spożywczych. Rozprowadzają je też poprzez platformę internetową, na której oferują swoje ekologiczne produkty.

-  Oprócz mleka, które oferujemy w szklanych butelkach, wytwarzamy również jogurty, kefiry i sery. Od twarogowych przez podpuszczkowe do długo dojrzewających - wylicza pani Joanna.

Trzeba dodać jeszcze, że Gospodarstwo Rolne J.J.P. Nasarzewscy z Sierżni to jeden z laureatów XI audytu żywności zorganizowanego w ramach programu z certyfikatem „Doceń polskie” za mleko jersey świeże niepasteryzowane zdobyło także tytuł Top Produkt.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Krowy jerseyki z Sierżni dają prawdziwe „białe złoto” - Dziennik Łódzki