Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
2029 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Kukurydza sypie dość dobrze, ale jest mokra. Rolnicy o zbiorach 2021
"Miałem po kombajnie najsuchszą 24,5%, ale to jedno pole, reszta tak średnio 29-30%", pisze jeden z rolników uprawiających kukurydzę. Zwracają uwagę, że kto...
Ceny świń dramatycznie niskie, a i tak nie wszyscy chcą. UOKiK sprawdza rynek
Mięso jest przebadane i bezpieczne dla ludzi. Mimo to nie wszystkie zakłady i sieci handlowe chcą je u siebie. UOKiK uważa, że odmowa jego zakupu przez dużych...
Przepis na domowy makaron - z jakiej mąki zrobić? Zwykłą pszenną można zastąpić
Makaron to znakomita baza wielu dań. Przepis na domowy makaron jest bardzo prosty, a jego urozmaicenie to również nic skomplikowanego. Zwykłą mąkę pszenną można...
Skanseny w Polsce - gdzie można poznać dawne życie wsi? Tu np. ukisisz kapustę
Parki etnograficzne można odwiedzać zazwyczaj przez cały rok. Warto sprawdzać, kiedy planowane są inscenizacje, które jeszcze lepiej pozwalają poczuć się jak w...
Zielony Ład. PE za Strategią od pola do stołu. Europosłowie mają zalecenia
- Żywność dostępna po przystępnych cenach nadal musi być priorytetem - komentował po głosowaniu w Parlamencie Europejskim nad strategią "Od pola do stołu"...
Jakie warzywa sezonowe jeść w październiku? Te zaleca Ministerstwo Zdrowia
Jakie sezonowe warzywa jeść w październiku? Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że odpowiednia dieta jest jednym z elementów, który może zapobiegać grypie...
Aktualne ceny nawozów 2021. Koszty surowców rosną. Po ile tona saletry, wapna?
Na początku października 2021 aktualne ceny nawozów przekroczyły najśmielsze wyobrażenia rolników. Gospodarze gorąco dyskutują o wysokich stawkach za nawozy,...
20 października startuje webinar ARiMR. Będzie o dotacjach dla rolnictwa
Eksperci najistotniejszych dla rolnictwa instytucji publicznych, takich jak ARiMR, KOWR, KRUS, NFOŚiGW oraz Grupa Azoty będą przez 2 dni prezentować formy...
Jak idą zbiory buraków, ile będzie cukru w cukrze? Polaryzacja 2021
Kombajny buraczane od kilku tygodni pracują na polskich polach. Plony 2021 będą lepsze niż te uzyskane przed rokiem, mówi nam Rafał Strachota z Krajowego...
Pracownicy ARiMR i KRUS mają dość i będą pikietować pod ministerstwem rolnictwa
Pracownicy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego nie doczekali się spełnienia postulatów płacowych,...