Spis treści
Jak zrobić masło w domu? Składnik jest jeden, ale ważny
Smak i zapach odbiegają od tego sklepowego, a samo przygotowanie własnego masła jest bardzo proste. Tym, czego potrzebujemy, jest śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Oczywiście w składzie naszego masła mogą pojawić się dodatki, jeśli chcemy mieć masło z odrobiną soli czy czosnku.
Wybierana śmietana powinna być minimum 30 lub 36-procentowa - im więcej tłuszczu, tym lepiej. Idealną sytuacją jest możliwość kupna świeżej śmietany prosto z gospodarstwa.

Jedni uważają, że śmietanę trzeba schłodzić w lodówce, inni podkreślą, że śmietana w temperaturze pokojowej lepiej się ubija, choć potem trudniej oddzielić maślankę, która wytrąci się podczas "bicia". Zatem w drodze kompromisu proponujemy lekko schłodzić nasz podstawowy składnik masła.