Ile kosztuje kilogram salcesonu? Nie wygląda apetycznie, ale ma wielu amatorów. Mięsny przysmak nie dla wszystkich?

Justyna Madan
To przysmak, który prawdopodobnie ma tyle samo amatorów co i przeciwników. Salceson nie zyskał uznania na świecie. Wygrał w niechlubnym rankingu.
To przysmak, który prawdopodobnie ma tyle samo amatorów co i przeciwników. Salceson nie zyskał uznania na świecie. Wygrał w niechlubnym rankingu. Redakcja Strefy Agro
Salceson zajął właśnie pierwsze miejsce w rankingu „TasteAtlas” na najgorszą potrawę z mięsa na świecie. Tuż za nim znalazło się słowackie salami i amerykańska szynka. W Polsce salceson to również nie jest przysmak, który docenią wszyscy. Jeśli jednak już wędruje na nasz stół, to dlatego, że tego smaku nie da się porównać z niczym innym. Zwłaszcza jeśli dodamy do niego musztardę. Kupujemy i jemy go trochę po cichu, bo przecież „wstyd”. Z czego właściwie zrobiony jest salceson i ile kosztuje?

Spis treści

„Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś uznawany za wyjątkowy przysmak. Kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu. Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny w miastach graniczących z Niemcami, dzisiaj w całym kraju. Ten ekscytujący smakołyk je się zwykle w postaci wędliny, w towarzystwie chleba” – czytamy na portalu kulinarnym „TasteAtlas”. Ekscytujący, czy nie, dostał jedynie 2,5 gwiazdki i został najgorszym produktem mięsnym świata.

Z czego zrobiony jest salceson?

Internauci niekoniecznie zgadzają się ze zdaniem portalu kulinarnego. W komentarzach możemy przeczytać, np. że:

  • „to najlepsze danie z Polski”,
  • „ktokolwiek źle ocenia salceson, oznacza to, że nigdy nie jadł salcesonu dobrej jakości”,
  • „kocham to, kupuję kilka razy w roku i cały kawałek zjadam sam”,
  • „pyszny, miękki, czosnkowy, słony, ma wspaniałą konsystencję, najlepszy na żytnim chlebie”.

Z czego właściwie salceson jest zrobiony? W jego skład wchodzą przede wszystkim podroby. Robiony jest z pozostałości po rozbiorze półtuszy wieprzowej, mogę to być np. policzki. Również wieprzowe, czy wołowe ozory, wieprzowe skórki. Ponadto nerki, serce, podgardle, tłuszcz i przyprawy. W czarnym salcesonie pojawia się również wieprzowa krew.

- Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje – podaje Wikipedia.

Jakie są rodzaje salcesonów?

Metoda przygotowywania salcesonu jest taka sama, nazwa różni się w zależności od tego, jaki ma skład. Wyróżnia się więc salceson:

  • Ozorkowy, w którego skład wchodzą ozorki i skórki wieprzowe, rosół, krew i przyprawy;
  • Wiejski, który składa się z krwi, mózgu, głowy i nóg wieprzowych, ponadto jest tu również pieprz i ziele angielskie;
  • Podrobowy, jak sama nazwa wskazuje ma w składzie podroby, m.in. płuca, flaki, mózg i żołądek wieprzowy, do tego cebulę, pieprz, ziele angielskie i majeranek;
  • Czarny, tutaj również króluje wieprzowina, a konkretnie pokrojony w kostkę tłuszcz, głowa, serce, mózg, skóra, krew, ale również bułka tarta, kasza manna, rosół i przyprawy;
  • Brunszwicki, znajdziemy w nim skórki i podroby wieprzowe, krew, rosół i przyprawy;
  • Włoski, w jego skład wchodzi m.in. głowizna wieprzowa, ponadto rosół i przyprawy, w tym czosnek i kminek;
  • Saksoński, również zawiera głowiznę i skórki wieprzowe, ale też podroby, rosół, krew, czosnek, kminek i inne przyprawy.

Ile kosztuje salceson?

Salceson kupimy zarówno w supermarketach, sklepach mięsnych, jak i na wszelkich stoiskach z wiejską żywnością. Cena takiego salcesonu prosto ze wsi to 26 zł/kg i 15 zł za słoik.

W sklepie internetowym restauracji „U myśliwych” można kupić 250 g salcesonu ozorkowego białego parzonego za 13,99 zł. Sklep Wędliny Ekologiczne Wasąg oferuje 350 g salcesonu ekologicznego w cenie 16,45 zł. Salceson biały w sklepie Super Stek kosztuje 45 zł/kg, a z wędzarni Podlaska Chata 30 zł za 600 g. Pół kilograma salcesonu wiejskiego w Wędlinach Regionalnych kosztuje 16 zł. Natomiast Spiżarnia Radzyńska oferuje ciemny salceson w słoiku za 21 zł/250 g.

Jeśli chodzi o markety to E.Leclerc oferuje salceson wieprzowy z czosnkiem za 14,99 zł/kg. W Kauflandzie kupimy salceson polski w cenie 1,99 zł/100 g. Stokrotka ma salceson włoski za 2,69 zł/100 g.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro