Spis treści
„Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś uznawany za wyjątkowy przysmak. Kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu. Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny w miastach graniczących z Niemcami, dzisiaj w całym kraju. Ten ekscytujący smakołyk je się zwykle w postaci wędliny, w towarzystwie chleba” – czytamy na portalu kulinarnym „TasteAtlas”. Ekscytujący, czy nie, dostał jedynie 2,5 gwiazdki i został najgorszym produktem mięsnym świata.
Z czego zrobiony jest salceson?
Internauci niekoniecznie zgadzają się ze zdaniem portalu kulinarnego. W komentarzach możemy przeczytać, np. że:
- „to najlepsze danie z Polski”,
- „ktokolwiek źle ocenia salceson, oznacza to, że nigdy nie jadł salcesonu dobrej jakości”,
- „kocham to, kupuję kilka razy w roku i cały kawałek zjadam sam”,
- „pyszny, miękki, czosnkowy, słony, ma wspaniałą konsystencję, najlepszy na żytnim chlebie”.
Z czego właściwie salceson jest zrobiony? W jego skład wchodzą przede wszystkim podroby. Robiony jest z pozostałości po rozbiorze półtuszy wieprzowej, mogę to być np. policzki. Również wieprzowe, czy wołowe ozory, wieprzowe skórki. Ponadto nerki, serce, podgardle, tłuszcz i przyprawy. W czarnym salcesonie pojawia się również wieprzowa krew.
- Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje – podaje Wikipedia.
Jakie są rodzaje salcesonów?
Metoda przygotowywania salcesonu jest taka sama, nazwa różni się w zależności od tego, jaki ma skład. Wyróżnia się więc salceson:
- Ozorkowy, w którego skład wchodzą ozorki i skórki wieprzowe, rosół, krew i przyprawy;
- Wiejski, który składa się z krwi, mózgu, głowy i nóg wieprzowych, ponadto jest tu również pieprz i ziele angielskie;
- Podrobowy, jak sama nazwa wskazuje ma w składzie podroby, m.in. płuca, flaki, mózg i żołądek wieprzowy, do tego cebulę, pieprz, ziele angielskie i majeranek;
- Czarny, tutaj również króluje wieprzowina, a konkretnie pokrojony w kostkę tłuszcz, głowa, serce, mózg, skóra, krew, ale również bułka tarta, kasza manna, rosół i przyprawy;
- Brunszwicki, znajdziemy w nim skórki i podroby wieprzowe, krew, rosół i przyprawy;
- Włoski, w jego skład wchodzi m.in. głowizna wieprzowa, ponadto rosół i przyprawy, w tym czosnek i kminek;
- Saksoński, również zawiera głowiznę i skórki wieprzowe, ale też podroby, rosół, krew, czosnek, kminek i inne przyprawy.
Ile kosztuje salceson?
Salceson kupimy zarówno w supermarketach, sklepach mięsnych, jak i na wszelkich stoiskach z wiejską żywnością. Cena takiego salcesonu prosto ze wsi to 26 zł/kg i 15 zł za słoik.
W sklepie internetowym restauracji „U myśliwych” można kupić 250 g salcesonu ozorkowego białego parzonego za 13,99 zł. Sklep Wędliny Ekologiczne Wasąg oferuje 350 g salcesonu ekologicznego w cenie 16,45 zł. Salceson biały w sklepie Super Stek kosztuje 45 zł/kg, a z wędzarni Podlaska Chata 30 zł za 600 g. Pół kilograma salcesonu wiejskiego w Wędlinach Regionalnych kosztuje 16 zł. Natomiast Spiżarnia Radzyńska oferuje ciemny salceson w słoiku za 21 zł/250 g.
Jeśli chodzi o markety to E.Leclerc oferuje salceson wieprzowy z czosnkiem za 14,99 zł/kg. W Kauflandzie kupimy salceson polski w cenie 1,99 zł/100 g. Stokrotka ma salceson włoski za 2,69 zł/100 g.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?