W markecie nie kupisz dobrego kurczaka? Otwarte Klatki wskazują na niską jakość drobiu. Producenci: To atak na polski sektor spożywczy

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Z raportu Otwartych Klatek wynika, że drób sprzedawany w supermarketach jest niskiej jakości. Co na to producenci?
Z raportu Otwartych Klatek wynika, że drób sprzedawany w supermarketach jest niskiej jakości. Co na to producenci? GettyImages/fotek
Pieczony kurczak na obiad - brzmi pysznie. Czy jednak kupowane przez nas opakowania budzą wątpliwości, co do ich walorów? Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało raport, z którego wynika, że mięso sprzedawane w wielu czołowych marketach jest słabej jakości. Ponad 99 proc. opakowań filetów z piersi kurczaka posiada syndrom białych włókien. Jak twierdzą twórcy, obniża on wartości odżywcze, smakowe i estetyczne sprzedawanego mięsa. Z kolei branża drobiarska apeluje o nieuleganie manipulacji. Zdaniem Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej materiał dotyczący jakości produktów nie ma podstaw merytorycznych i naukowych, a krajowy drób docenia się w Europie i na świecie.

W ramach raportu Otwartych Klatek sprawdzono mięso marek własnych w znanych sieciach handlowych, w 13 polskich miastach. Z badań wynika, że kurczaki zbyt szybko przybierają na wadze, żyją w stłoczeniu i nędznych warunkach, co skutkuje chorobami. Jedną z nich jest choroba białych włókien, którą konsumenci mogą dostrzec gołym okiem na sprzedawanym mięsie.

Choroba białych włókien w większości sprzedawanego mięsa?

- Chorobę białych włókien zaobserwowano w 99,1 proc. wszystkich badanych opakowań filetów z piersi kurczaka. W mięsie każdej z marek, które zbadano odnotowano obecność wady na poziomie od 97,3 proc. do 100 proc. – czytamy w raporcie „Choroba białych włókien w mięsie drobiowym”.

Wolontariusze i pracownicy Stowarzyszenia Otwarte Klatki od stycznia do lipca 2022 roku wykonali 997 zdjęć w 40 sklepach. W każdej z sieci zrobiono od 176 do 223 zdjęć. Na większości widoczne są białe paski na mięsie. Okazuje się, że choroba dotyka przede wszystkim brojlery, z których słynie branża drobiarska. Jak rozwiązać ten problem?

- Wytyczne gwarantujące znaczącą poprawę dobrostanu kurczaków hodowanych na mięso znajdziemy w European Chicken Commitment (ECC) – dokumencie wypracowanym wspólnie przez organizacje prozwierzęce z całego świata oraz naukowców zajmujących się problematyką hodowli drobiu. Jednym z jego wymogów jest właśnie rezygnacja z ras szybko rosnących na rzecz ras wolniej rosnących – apelują działacze Otwartych Klatek.

KRD-IG: To nie pierwszy atak Otwartych Klatek na polski sektor spożywczy

Z polityką stowarzyszenia nie zgadzają się producenci kurczaków. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza uważa, że cała akcja ma na celu zniechęcić ludzi do spożywania mięsa.

- Rozpowszechniany materiał jest niczym innym, jak próbą ordynarnego wymuszenia na sieciach handlowych przystąpienia do European Chicken Commitment – międzynarodowego porozumienia, z którym „Otwarte Klatki” współpracują – przekazują w oświadczeniu działacze.

Przedstawiciele branży, odnosząc się do opinii dot. choroby białych włókien, prostują, że każdy produkt w sklepie podlega urzędowej kontroli żywności, co daje gwarancję bezpieczeństwa i jakości. Ich zdaniem tylko instytucje państwowe mają wiedzę, kompetencje i zaplecze laboratoryjne, aby prowadzić badania produktów spożywczych.

- Polski drób jest ceniony w Europie i na świecie, a polscy producenci drobiu zajmują pierwsze miejsce w Unii Europejskiej nie tylko jeżeli chodzi o wolumen sprzedaży, ale też i jakość sprzedawanych produktów. To osiągnięcie nie byłoby możliwe bez rzetelnej troski o dobrostan zwierząt i jakość procesu produkcji - podsumowują.

Ile drobiu jedzą Polacy? Tanio nie jest, ale wciąż cenimy kurczaki i indyki

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2020 roku w przeliczeniu na jednego mieszkańca spożycie mięsa drobiowego wyniosło 29,2 kg. W porównaniu do poprzedniego roku to wzrost o prawie 1 kg. Filety, udka czy skrzydełka często stanowią filar polskiego domowego obiadu. Podobnie tradycyjne zupy w większości powstają na bazie korpusów indyczych lub kurzych.

- Polska od 2014 roku jest niekwestionowanym liderem produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Wyniki te udaje się osiągać mimo występującej w ostatnich latach grypy ptaków, pandemii COVID-19, czy wzrostu kosztów produkcji – przekonywał niedawno dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.

Choć jakość drobiu wydaje się być oczywista, branża zmaga się z wieloma problemami, które odbijają się na wyższych cenach mięsa. Według analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dalsze wzrosty cen mięsa są nieuniknione, w przypadku drobiu może to być nawet trzydziestoprocentowy skok. Rosną koszty produkcji, w tym pasz i energii, dodatkowo obiekty wymagają konkretnej temperatury, którą w okresie jesienno-zimowym będzie trzeba utrzymać.

Źródło: Otwarte Klatki, KRD-IG, GUS, IERiGŻ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Sthor

Sthor 78106

36,98 zł

kup najtaniej

HOTO

Hoto QWLSD008

129,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Worx

Worx Wkrętak akumulatorowy WX240

239,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kirk hammet
YOUTUBE.COM - RATUNEK 10 KUR
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie