"Cukier rzucili". Kilogram podrożał, a i tak nie zawsze jest dostępny. Markety ograniczyły limit zakupu cukru do 3 kg

Agata Wodzień-Nowak
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. zaopatruje około 40% odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe ok. 60% cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny, których właścicielami są firmy niemieckie.
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. zaopatruje około 40% odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe ok. 60% cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny, których właścicielami są firmy niemieckie. Agata Wodzień-Nowak
Cukier na półkach w Biedronce czy Lidlu, które odwiedziliśmy, pojawia się sporadycznie i szybko znika. Limit to czasem już nie 10, a zaledwie 3 kg na paragon. Latem zapotrzebowanie na cukier zawsze jest większe ze względu na przygotowywane przetwory, jednak w tym roku zadziało się coś więcej. Sprawdzamy, co dzieje się wokół tego poszukiwanego ostatnio produktu. Czy wciąż jesteśmy samowystarczalni w zakresie produkcji cukru? Przecież część rolników zrezygnowała z uprawy buraków cukrowych, a powierzchnia zmniejszyła się. Producenci tłumaczą sytuację i wyjaśniają, co wpływa na cenę cukru. Rząd też uspokaja. - Cukru mamy dużo, dla wszystkich wystarczy - zapewnia wicepremier Henryk Kowalczyk.

Spis treści

Polowanie na cukier w polskich sklepach nadal trwa, a limity mniejsze

Już niemal od miesiąca niektóre sklepy i klienci zmagają się z brakami cukru na półkach. Gdy tylko się pojawia cała paleta, która zazwyczaj w markecie wystarczała do kolejnej dostawy, teraz znika w ciągu kilku godzin, a to i tak już dłużej, niż jeszcze 2 tygodnie temu, gdy paczki rozchodziły się w ciągu kilkudziesięciu minut.

Lidl czy Carrefour, który odwiedziliśmy w ostatnich dniach, miały wywieszone informacje o limicie zakupu cukru w postaci 3 kg na paragon. Opakowania białych kryształków w sporej ilości były dostępne we wspomnianym Carrefourze czy Leclercu, w Biedronce palety nawet nie wstawiano między inne produkty, paleta stała obok.

Spotkane ceny cukru w marketach między 10 a 12 sierpnia to 4,99 - 5,99 zł/kg.

KGS: Należy pamiętać, że naturalnym zjawiskiem jest zwiększony popyt na cukier w sezonie letnim, podczas którego zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze,
KGS: Należy pamiętać, że naturalnym zjawiskiem jest zwiększony popyt na cukier w sezonie letnim, podczas którego zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak również gospodarstwa domowe wykorzystują większe ilości cukru na przetwory. Po tym okresie zapotrzebowanie na cukier wyraźnie wyhamowuje, a już we wrześniu Spółka rozpocznie nową kampanię cukrowniczą. AGW

Cukier wyparował ze sklepów i zaczęły się poszukiwania

Najpierw w środę, a potem w czwartek 21 lipca przed południem weryfikowałam stan zaopatrzenia w cukier pobliskich marketów. - Cukru pani szuka? - zagaduje pracownica Biedronki, gdy rozglądam się po regale, na którym teraz stoi mąka i mleko UHT. Zazwyczaj był tu właśnie cukier, ale została tylko etykietka z ceną 3,49 zł. - Od poniedziałku nie dostajemy i nie wiadomo, kiedy będzie - odpowiada dopytywana pracownica. Podobnie w Lidlu, na palecie została tylko garstka cukru z jakiegoś naddartego opakowania.

W piątek rano powtarzam wizyty w obu sklepach - bez większych zmian, przy czym w Lidlu resztkę rozsypanego cukru uprzątnięto i pojawiła się nowa cena - 4,99 zł/kg (poprzednio 3,79 zł) i kartka mówiąca o limicie zakupu cukru 10 kg na paragon. I jeszcze jedna wywieszka: "Szanowni Klienci! Informujemy, że towar jest chwilowo niedostępny. Przepraszamy za niedogodności".

W jednej z warszawskich Biedronek cukier, który się pojawił, by w cenie 4,39 zł/kg. We wtorek 26 lipca pojawił się za 3,99 zł i szybko zniknął.

Sporo ogłoszeń sprzedaży cukru jest w popularnych serwisach ogłoszeniowych, ale kosztuje tam ok. 8-9 zł za kilogram.

W marketach miejsca po cukrze są puste. Trwa wyczekiwanie dostaw.
W marketach miejsca po cukrze są puste. Trwa wyczekiwanie dostaw. Agata Wodzień-Nowak

Zaglądam jeszcze do osiedlowego sklepu. - Nie ma - odpowiada ekspedientka, gdy tylko pytam bez wielkiej nadziei, czy jest może cukier. Okazuje się, że jeszcze wczoraj był. - Jakich facet wziął ostatnie 10 kg i zastanawiałam się, czy jakaś wojna idzie. Mam zamówiony do sklepu, ale nie wiem, czy dostanę - dodaje kobieta. Jeszcze 21 lipca miała cukier w cenie 4,95 zł/kg. - To jest jakieś szaleństwo - dorzuca na koniec.

Rządzący uspokajają: cukier mamy, to problemy logistyczne sieci handlowych

- Nie ma problemu z cukrem w kraju, to tylko pokłosie trudności logistycznych sieci handlowych. Cukru mamy dużo, dla wszystkich wystarczy - zapewniał 22 lipca o poranku w radiowej Jedynce Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa.

Od kilku dni przekonuje o tym nie tylko on, ale też wicepremier Jacek Sasin.

Cukru w Polsce produkujemy więcej, niż spożywamy

- Polska jest krajem samowystarczalnym, jeżeli chodzi o produkcję cukru - zapewnia Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. - Średniorocznie produkujemy znacznie ponad 2 mln t cukru, a spożywamy 1,6 – 1,7 mln. t.

- W ostatniej zakończonej kampanii (rok gospodarczy 2021/22) wyprodukowaliśmy 2,3 mln t cukru, czyli ok. 0,6 mln więcej niż wynosi nasze wewnętrzne spożycie - dodaje dyrektor biura KZPBC.

Tematowi postanowiliśmy przyjrzeć się od początku, czyli pola, gdzie rosną buraki cukrowe. Powierzchnia upraw spadła, ale to nadal nie powinno powodować obaw. - W 2022 r. powierzchnia uprawy buraków, choć mniejsza o ok. 30 tys. ha niż przed rokiem, jest również wystarczająca, aby zapewnić produkcję cukru na poziomie znacznie przekraczającym nasze krajowe spożycie - wyjaśnia Strachota.

Buraki cukrowe rosną w 2022 roku na powierzchni 222 tys. ha (dane ARiMR).
Buraki cukrowe rosną w 2022 roku na powierzchni 222 tys. ha (dane ARiMR). pixabay.com

Rolnicy zmniejszyli powierzchnię zasiewów przede wszystkim ze względu na wzrastające koszty produkcji i wyższe ceny upraw alternatywnych. Nasz rozmówca wyjaśnia, że w momencie podpisywania umów kontraktacyjnych gwarantowana cena za buraki była znacznie niższa od oczekiwań plantatorów.

- Obecnie trwa proces kontraktacji na rok 2023, uzgodnione nowe ceny buraków są na wyższym poziomie niż przed rokiem, dodatkowo w umowach zawarta jest klauzula o możliwości zwyżki ceny w przypadku wzrostu cen cukru. Jest zbyt wcześnie na stwierdzenie, czy nowe warunki umowne pozwolą na powiększenie powierzchni zasiewów, jednakże nie grozi nam spadek produkcji poniżej wewnętrznej konsumpcji - przekonuje Rafał Strachota.

Według jego informacji wartość buraków w jednym kilogramie cukru sprzedawanego dzisiaj wynosi 0,8 – 1,0 zł.

Producenci tłumaczą, o co chodzi z cukrem i co wpływa na cenę cukru

- Nordzucker Polska zapewnia, że wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku. Jednocześnie informujemy, że polityka i strategia cenowa w sieciach handlowych jest od nas niezależna i jako NZ nie mamy na nią wpływu - komentował w środę Marcin Lechowski, Prezes Nordzucker Polska S.A., czyli jeden z producentów cukru w Polsce.

Jego zdaniem obecne zawirowania związane z ograniczoną dostępnością cukru w sklepach najprawdopodobniej są efektem obawy klientów przed szybko rosnącą inflacją oraz perspektywą rosnących cen, a co za tym idzie potrzebą zapewnienia zapasów tego surowca na przyszłość.

- Obecnie jesteśmy na etapie kontraktacji dostaw cukru naszym klientom na kolejny sezon. Obecne, wyższe niż w ubiegłorocznej kampanii ceny, są odzwierciedleniem sytuacji rynkowej - dodaje Marcin Lechowski.

Co wpływa na cenę cukru? Prezes Nordzucker Polska wyjaśnia, że cenę kształtują koszty ponoszone na każdym etapie łańcucha produkcyjnego, czyli cena zaczyna kształtować się już na polu, a nie na sklepowej półce.

- Sytuacja na rynku rolnym, rosnące oczekiwania plantatorów związane ze wzrostem kosztów produkcji buraków, spadek atrakcyjności uprawy tego surowca względem alternatywnych upraw, a co za tym idzie zmniejszenie ogólnego areału jego uprawy w Polsce o 25 tys. ha względem ubiegłego roku, mają bezpośrednie przełożenie na wzrost kosztów pozyskania buraków do produkcji cukru.

- Dodatkowym czynnikiem, z którym dziś borykają się plantatorzy, a który nie pozostaje bez wpływu na wysokość i jakość tegorocznych plonów, są niekorzystne czynniki pogodowe, czyli przedłużająca się susza i deficyt wody. Należy też wspomnieć o sytuacji gospodarczej, z jaką borykają się wszystkie podmioty na rynku.

Wylicza wzrost cen energii, paliwa, logistyki i pozostałych kosztów prowadzenia działalności, które również muszą znaleźć odzwierciedlenie w cenie w obecnie podpisywanych kontraktach. - W tej kwestii spotykamy się jednak z pełnym zrozumieniem ze strony naszych partnerów biznesowych.

Dostawy cukru do sklepów odbywają się bez zakłóceń

Krajowa Grupa Spożywcza (wcześniej Krajowa Spółka Cukrowa) również wydała w ostatnich dniach komunikat, w którym odnosi się do sytuacji na rynku cukru w Polsce

"Informujemy, że Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier do wielu sieci handlowych, w tym także do sieci Biedronka. Zamówienia realizowane są zgodnie z zawartymi kontraktami, a dostawy odbywają się bez zakłóceń ze strony Spółki. W lipcu realizacje zamówień do 10 z 16 centrów dystrybucji sieci Biedronka, które obsługuje Krajowa Grupa Spożywcza S.A. wyniosły 100%".

W komunikacie spółka podkreśla, że zaopatrywaniem sklepów sieci handlowe zajmują się samodzielnie, a Krajowa Grupa Spożywcza S.A., jako dostawca produktów nie ma na to wpływu.

KGS przypomina, że z podobną sytuacją mieliśmy do czynienia na początku pandemii. Pojawiła się niepewność i kupowanie na zapas. - Obawy były nieuzasadnione, a produkty spożywcze były uzupełniane na bieżąco. Wszystko wskazuje, że i tym razem pojawiła się nieuzasadniona obawa o dostępność w przyszłości cukru. Obecnie nie ma zagrożeń, że w naszym kraju zabraknie cukru.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Nie wiesz totalnej opozyci że nie ma cukru albo nie będzie że Rząd nie za pobiega! Cukru jest dość dużo. Tuski niech nie robią paniki bo dla tego nie ma!
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro