Zbierają grzyby na zamówienie. Ceny prawdziwków, kurek i rydzów prosto z lasu od zbieracza

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Sezon na grzybobranie już trwa. Chcesz pochwalić się zbiorami? Przyślij zdjęcia na adres redakcja@strefaAGRO.pl, a dodamy je do artykułu.
Sezon na grzybobranie już trwa. Chcesz pochwalić się zbiorami? Przyślij zdjęcia na adres [email protected], a dodamy je do artykułu. Anna Kaczmarz / Polska Press
Sprawdzamy, ile we wrześniu kosztują prawdziwki, podgrzybki, rydze i kurki od zbieraczy. Świeże grzyby prosto z lasu zbierane na zamówienie są zazwyczaj nieco tańsze niż te sprzedawane na targowiskach, choć sanepid wskazuje, że to tam powinna odbywać się sprzedaż. Leśnicy także potwierdzają, że zaczął się sezon dla zbieraczy grzybów. Jeśli pogoda sprzyja i mamy sprawdzone miejsca, możemy przynieść całe kosze lub wiadra zdobyczy, a przy tym nieźle zarobić.

Spis treści

Ceny grzybów od zbieraczy prosto z lasu. W Polsce jest już wysyp

W sierpniu leśnicy wskazywali na wysyp grzybów w polskich lasach. Poprawiła się wilgotność, co sprzyjało ściółce.

Jeszcze trwa sezon na kurki, czyli pieprznik jadalny. Już pod koniec czerwca zwłaszcza w lasach Podkarpacia można było znaleźć także inne grzyby. Sporo ogłoszeń pochodziło właśnie z tego regionu, najmniej dotkniętego suszą, z którą zmagała się w drugiej połowie wiosny północna część kraju.

Po pierwszym lipcowym weekendzie pierwszymi zbiorami grzybów pochwalili się zbieracze również z innych części Polski. Opady z końca czerwca w wielu miejscach poprawiły sytuację, potem te na początku sierpnia i pod koniec miesiąca. . Mapa zagrożenia pożarowego od IMGW z 7 września:

Zbieracz z Podkarpacia oferuje świeże borowiki szlachetne na zamówienie. Zapewnia, że będą starannie oczyszczone i zdrowe. Cena 20 za kg.

Autor ogłoszenia z województwa lubelskiego proponuje sprzedaż kurek za 30 zł. Inny, z Podkarpackiego pisze: „sprzedam grzyby prawdziwki 35 zł za kg i kurki 35 zł za kg”. Grzyby trzeba odebrać osobiście ze wskazanej miejscowości.

Natrafiamy na początku września także na takie ogłoszenia:

  • Małopolskie. Sprzedaje grzyby pod zamówienie prawdziwki. Grzyby ładnie obrane i umyte. Cena 35 zł za kilogram.
  • Podkarpackie. Świeże borowiki szlachetne na zamówienie. Starannie oczyszczone i zdrowe. Cena 25 zł/kg.
  • Mazowieckie. Sprzedam kurki na zamówienie, codziennie świeżo zbierane, 45 zł/kg.
  • Pomorskie. Sprzedam świeże kurki 30 zł/kg.
  • Wielkopolskie. Świeży rydz, cena 30 zł za wiaderko jeden litr lub 45 zł za kilogram.
  • Świętokrzyskie. Zbieram świeże grzyby na zamówienie. 13 zł kolarz, 20 zł borowik, 17 mieszane.
  • Zachodniopomorskie. Sprzedam kurki świeżo zbierane, 20 zł/kg.
  • Małopolskie. Sprzedam świeże rydze, cena za kilogram 40 zł. Grzyby sprawdzone bez robaków.

Zasady sprzedaży grzybów według sanepidu. Potrzebny atest!

Do grzybów powinniśmy podchodzić ostrożnie, ponieważ pomyłka może kosztować zdrowie lub życie. Chęci zarobkowania musi towarzyszyć odpowiedzialność za zbiory i atest. Stacje sanitarno-epidemiologiczne co roku przypominają zasady wprowadzania do obrotu i przetwórstwa grzybów. Najważniejsze wymagania to:

  • Jest obowiązek posiadania odpowiedniego atestu na sprzedawane i używane do dalszej produkcji grzyby, również przez zakłady żywienia zbiorowego.
  • Grzyby świeże, które rosną w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z takich grzybów, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania odpowiedniego atestu.
  • Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentom finalnym wyłącznie w opakowaniu.
  • Sprzedaż grzybów w innych miejscach, niż placówki handlowe bądź targowiska oraz bez wymaganego atestu jest nielegalna.

Pozyskiwanie grzybów do takich miejsc jak restauracje, bary, punkty gastronomiczne) z niewiadomego źródła np. od osób prywatnych sprzedających grzyby przy drogach, najczęściej bez atestu jest niedopuszczalne, wskazuje sanepid.

Które grzyby mogą być dopuszczone do sprzedaży? GIS wyjaśnia

Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że kwestie wprowadzania grzybów do obrotu i stosowania ich do przetwórstwa jest szczegółowo uregulowana:

  • w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. Nr 149 i 60)
  • oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672).

Grzyby świeże i suszone są dopuszczane do obrotu przez klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców. Jest kilka warunków, pod którymi grzyby świeże dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby:

  • są to grzyby jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji środków spożywczych;
  • nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
  • nie wykazują zapleśnienia;
  • nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 proc. masy całkowitej grzybów;
  • zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3 proc. masy całkowitej grzybów;
  • zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1 proc. masy całkowitej grzybów.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Prunella Tammara
I get paid more than $120 to $130 per hour for working online. ( v98w) I heard about this job 3 months ago and after joining this i have earned easily $15k from this without having online working skills.

Go here for info==========>> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m